Merhaba sevgili okurlar. İyi bir hafta geçirmiş olmanızı temenni ediyor hemen konuya giriş yapıyorum.

Her yıl kurban ve ramazan bayramlarında rastladığımız arızaya(!) dikkat çekmek istiyorum. Belki bir yetkilinin dikkatini çekeriz de artık bu çilemizden kurtuluruz.

Neredeyse 6-7 yıldır her ramazan ve kurban bayramında ilçelerimizde ve onlara bağlı mahallelerde su kesintileri yaşanıyor. Bakım olacak olsa haberiniz olur önlem alırsınız. Ancak her bayramda hem de en ihtiyaç duyduğumuz zamanda susuz kaldığımızda ne bayramın mutluluğu kalıyor ne de yaptığımız ibadeti hakkıyla yerine getirebiliyoruz. Peygamberimizin hadisinde söylediği gibi “temizlik imandan gelir” ancak maalesef ki biz buna maalesef nail olamıyoruz.

Çoğu Denizlili gibi ramazan bayramında katmer yapıyoruz. Hem geleneklerimizi yaşatmak hem de bayramımıza bir anlam katmak için kolları sıvıyoruz. O da ne? Sular yok. Arıyoruz yetkili kurumları: “Arıza var kusura bakmayın en kısa zamanda düzelteceğiz.” Kurban bayramında rabbimizin emrini yerine getirmek için kurbanımızı kesiyoruz. Bilindiği gibi temizliğe dikkat etmeniz gereken bir ibadettir. Bağırsakların ve etlerin bazılarını yıkamak ayrıca etraftaki kanı temizlemek lazım ancak bizim kurbanımızın kanı hep yerde kalıyor. Çünkü sular kesilmiş. Yine yetkililerden aynı cevabı duyuyoruz.

Her bayramda en ihtiyaç duyduğumuz anlarda mı arıza olur? Bu arızalar bir kere olsa olabilir deriz, ikincisinde sabrederiz. Her bayram aynı çileyi çekmemiz suyun akışında mı yoksa idarenin akışında mı sorun olduğunu gösterir?

Bu sorunu Denizli büyükşehir olmadan önce çok nadiren yaşıyorduk. O zamanlar ilçelerimizin nüfusları bayramlarda daha kalabalıktı. Sözde büyükşehir olduğumuzda ilçelerimiz ve onlara bağlı mahalleler ve köyler daha fazla hizmet alacaktı. Bu hizmet neden her bayramda aksıyor soruyorum size. Burada bir kasıt mı var yoksa likayatsizlik mi söz konusu? Dini vecibelerimizi yerine getirirken imanımızın yarısı olan temizlikten mahrum bırakılarak ibadetlerimizin hakkını verememenin vebali kimin olacak? Yakında bayram namazlarına da teyemmüm alarak mı gideceğiz yoksa bu sorun çözülecek mi?

Bu da yetmezmiş gibi geçtiğimiz yıllarda memleketim Çal-Süller’de atık su arıza sebebiyle içme suyuna karışmış. Bütün herkes hasta oldu. Belki haftalarca çeşme suyu içemedik, bulaşık bile yıkayamadık. Çünkü su kirliydi. Tüm bunlara yaşadığımız pandemiyi de dahil edersek sonuç nerelere varır? Uzmanlar ellerinizi sık sık yıkayın diyor. Peki hangi suyla yıkayacağız? Akmayan suyla mı yoksa kirli suyla mı?

Umarım bu sene su sorunu yaşamadan hakkıyla ibadetlerimizi yapar, geleneklerimizi sürdürür, bayrama ve sevdiklerimize kavuşmanın mutluluğuyla Allah’a şükür ederiz…