Herkese merhabalar. :) Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak bir konu ile geldim. Kahve..

En çok bilinen yararı tabii ki bizi daha enerjik yapması. İçindeki kafein beynimizde var olan ve uyumamızı sağlayan adenozin adlı bir molekülü bloke eder ve bizi uyanık tutar. Kafein beyinde depresyon riskini azaltan ve ruh durumunu iyileştiren dopamin ve glutamin adlı iki doğal uyarıcı molekülün üretilmesini sağlar. Sonuç olarak, daha yüksek enerji seviyesine sahip olur ve yüksek seviyelerde çalışma gücü elde edersiniz.

Aynı zamanda fiziksel performansın artmasına katkıda bulunan adrenalin hormonunun artışını sağlar. Egzersiz veya spor öncesi bir bardak kahvenin performansı olumlu yönde etkilediğine dair çalışmalar var ve kafein doping listesinde değil.

Kahvenin, kafein dışında birçok bileşeni daha var. Özellikle antioksidan bakımından zengin. Antioksidanlar, vücudumuzda hasara sebep olabilecek radikallerle savaşıp, birçok hastalığa karşı koruyucu olarak görev alırlar. Kalp hastalıkları, yüksek kolestrol ve yüksek kan basıncı riskini azaltır.

Kahve genel anlamda içeriğiyle yağ yakımını destekleyip, kilo verdirebilir. Kahve, yağ asitlerinin yakımına da yardımcı olur.  Ancak bu durumlar tek başına mucizevi bir etki yaratmaz.

Kafeinsiz kahve, kahve çekirdeklerinin, kavrulmadan önce kafein içeriğinin yaklaşık yüzde 97’sini çıkarmak için çözücülerle yıkanmasıyla elde edilir. Hamilelik döneminde ya da kafeine hassasiyeti yüksek olan bireyler için önerilebilir.

TÜKETİM MİKTARI

Çalışma sonuçlarına göre, günlük kafein alımı miktarını 400 mg. ile sınırlamak gerekiyor. Aslında bu hiç de fena değil. Ortalama ve bir fincan kahve, 60-70 mg. kafein içeriyor diye düşünülebilir.

Bu durum, kişiden kişiye göre de değişebilir. Çünkü her bireyin kafein tolerasyonu farklıdır. Sizi rahatsız etmeyen miktarlar, bir başkası için sorun yaratabilir.

KALORİ

Kahvenin kendisi kalori içermez. Sağlık açısından sorun yaratanlar süt, krema ve farklı şuruplar içeren kahvelerdir. Kilonuzu korumak istiyorsanız ve sağlıklı olma hedefiniz varsa, şekersiz ve kremasız içmenizi tavsiye ederim. Herkese mutlu haftalar dilerim. Kahvenizi içerken beni hatırlayın. :)