Seçim dönemine girdiğimiz ve adayların belirlenme süreci başladı.

Her insanın farklı bir cumhurbaşkanı adayını ve siyasi partiyi desteklediği bir ülkedeyiz. Hatta bazılarımız hala apolitik görüşlerini sürdürmekte. Buna rağmen ülkemize özgü bir siyasi bilgi birikimli bir halkımız da var. Yaşadığımız darbelere ve engellemelere rağmen her seferinde tekrar cumhuriyet ve demokrasi fikrini tekrardan yeşertmeyi bilmemizin nedeni de işte bu siyasi birikimimizdir. Meşrutiyetin ilanından bu yana nice seçimler gördük nice demokrasiyle yol ayrımına geldik. Yine de içimizdeki bu fidanı büyütmesini başardık. Hatta son darbe girişiminde büyütmek için çabaladığımız fidanımızı nice canlara mal olsa da korumasını bildik. Buna rağmen her seçim öncesinde “Bu göreceğimiz son seçim bundan sonra seçim olmayacak” diyerek insanları korkutan ve kendilerine mahkum etmeye çalışan siyasiler ve onların destekçileri de nedense hiç akıllanmıyor! Çünkü başka bir alternatifleri olmasını istemiyorlar. Cumhuriyet ve demokrasi fikrinin tek savunucuları kendileriymiş ve diğerleri onlara itaat etmek zorundaymış gibi bizleri zapt altına almaya çalışmaktan kendilerini alıkoyamıyorlar.

Cumhuriyet ve demokrasi birbirleriyle bütünleşmiş bir yönetim biçimidir bizim için. Biri olmadan diğerinin anlamının kalmadığı bir coğrafyadayız. Bu yüzden her ikisini canhıraş şekilde savunmaktan ve desteklemekten başka çaremiz yok. İşte bir yandan biri olmadan diğerinin anlamı olmayan bir yönetim biçimi bir tarafta zapt altına alınmaya çalışılan bir görüş. Kendilerine güvenseler bunu yaparlar mıydı? Hayır. Cumhuriyet ve demokraside farklı görüşlerin ve bunları savunanların korunup desteklenmesi gerekmektedir. Ancak onlar kendilerinden başka cumhuriyet ve demokrasi destekçisi farklı görüşleri ve kişileri istemiyor. Herkesin kendilerine biat etmesini sağlamanın tek yolu da budur.

DEMOKRASİ İÇİN BİR İMZA VER

Tüm bu anlattıklarımı göz önüne aldığımızda sizden isteğim de çok mantıklı geleceğini tahmin ediyorum. Siyasi partilerin seçimlere girebilmesi için belirli koşulları var. Belli sayıda ilde teşkilatlanma oluşturması ve büyük kongre yapmış olması veya mecliste grubunun bulunması gibi farklı şartları var. Zaten siyasi parti olacaksan bunları da sağlamalısın yoksa dernek kurup sivil toplum örgütü olmaya çalış değil mi? Sonrasında seçimde baraja takılırsın takılmazsın o halk nezdinde kazandığın desteğe bağlıdır. Peki, cumhurbaşkanı adayı olmak için ne yapmak gerekir? Mecliste grubu bulunan bir siyasi partinin aday göstermesi veya belirlenen günler içerisinde 100 bin imza toplamanız gerekmektedir. Burada halka düşen bir görev vardır. Mecliste grubu bulunan bir siyasi partinin aday göstermediği bir adayı demokratik yarışa sokmak bizim elimizdedir. Desteklemenizin veya oy atıp atmayacağınızın hiç önemi yoktur bu konuda. Önemli olan demokratik yarışa girebilmesi için adayları destekleyerek demokrasiye destek olmaktır. Bizlerin iradesini zapt altına almaya çalışanlara inat demokratik renkliliği bizler sağlamalıyız. Seçilip seçilememesi adayların seçmenlerden oy alma kabiliyetine kalmıştır. Bizlere düşen görev onları bu demokratik yarışa sokmaktır. Bu yüzden de imza toplayan cumhurbaşkanı adayları için seçim kurullarına gidip imza vermeliyiz. Bu bizim demokrasiye karşı görevimizdir. Adayı desteklemek zorunda değiliz, aynı görüşte olmak zorunda da değiliz. Biz demokrasiyi korumak zorundayız ve bu gibi girişimleri desteklemek demokrasinin yapıtaşıdır.

Sizleri imza toplayan 11 aday için 27 Mart saat 20:00’a kadar imza verip demokrasiye destek olmanızı istiyorum. Çünkü halk olarak bizim yapabileceğimiz tek şey budur. Demokrasi ve cumhuriyetin devamı için iradelerimizin zapt altına alınmaması için imza vermeliyiz.