Merhaba sevgili okurlar. 6 Şubat’tan bu yana tüm ülkece gösterdiğimiz birlik ve beraberliğimize ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu ve özlediğimizi hepimiz hissetmişizdir umarım.

Uzun yıllardır süregelen kutuplaştırma ve ayrıştırma politikalarına rağmen halkımız hangi görüşten olursa olsun mevzu can olunca bütün egolarını ve boş kavgalarını bir kenara bırakarak tek yürek olup canlarına sahip çıkmayı bildi. Zaten dost kötü günde belli olurdu. Eminim ki bu yaşadığımız felaketten faydalanmak isteyenler vardı ve hala da var. Ancak bizim birliğimizi gördükten sonra umarım onlar da ağzının payını almışlardır.

15 Şubat 2023 tarihinde 213 televizyon kanalı ve 562 radyo programının katılımıyla düzenlenen kampanya ile de bu beraberliğimizi taçlandırdık. Bu zor günlerimizde karınca kararınca depremzede vatandaşlarımız için 115 milyar lira civarında bağış toplandı. Sevgili milletimizin yaptığı bağış 50-100 milyon arasında olduğunu tahmin ediyorum. Bağışladığımız her kuruş için teşekkürü borç biliyorum. Eminim depremzede kardeşlerimiz bu çabamızı görüp etkilenmişler ve tüm kayıplarına rağmen bir nebze de olsa sevinmişlerdir. Çünkü milletimiz gönülden gönle bir köprü kurarak acılarına ortak olmaya çalıştı. İnşallah tüm herkes bu depremden kendisine bir ders çıkartıp hayatına yansıtır da belki bir sonraki depreme daha hazırlıklı olmak için mücadele ederiz.

AMA BİR CEPTEN DİĞERİNE

Şimdi hepinize teşekkür ettiğime göre asıl konuya geleyim. Az önce yazdığım gibi bizim yaptığımız bağış aslında 50-100 milyon civarındadır. Neden mi? 9 milyon sms atılmış ve her sms 50 lira değerinde. Toplamda 45-50 milyon lira yapıyor. Bir de telefonla arayarak küçük birikimlerini bağışlayan koca yürekli insanlarımız da oldu. Kefen parası, umre parası, düğün takısı gibi birçok farklı birikimini gönderen insanlarımızın ellerinden öpüyorum. Bu yüzden de ortalama bir aralık belirledim.

Peki, geri kalan 115 milyar nereden geldi? Kamudan veya onlarla bağlantılı kurum ve kuruluşlardan geldi. Kamu ve onlarla bağlantılı kuruluşlardan gelen bağış miktarı toplamda 86 milyar liradır. Nedir bu kuruluşlar? Merkez bankası, devlete aittir. Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar devlete aittir. Ziraat, Halk bankası gibi bankaların yanında Türk Telekom, Türkcell gibi birçok şirket Varlık Fonuna bağlıdır. Bu yüzden de devlet bir cebinden alıp diğer cebine parayı koymuştur bile diyebiliriz.

Geriye kalan 28-29 milyar lira ise iş insanlarımızdan ve zenginlerimizden gelmiştir. İşte asıl televizyonda telefona bağlanıp konuşanlar onlardı. Milyonlar hatta milyarlar havada uçuştu. Televizyon başında hepimiz “bunlar nasıl paralar” diye düşünmeden edemedik. En içimi yakan an ise 3 milyar lira bağış yapan holdingin aynı gün devletten 3 milyar liradan fazla teşvik aldığını öğrenmiş olduğum andı. Hem bağış yapıyormuş gibi yapıp vicdanını rahatlattı hem bedavadan reklamını yaptı. Niye böyle bir şey yapsın diye soracaksınız ve bana inanmayacaksınız muhtemelen. Şöyle düşünün 3 milyar lira bağış yaptığı için gelirinden 3 milyar lira düşerek vergisi hesaplanacak. Geri aldığı 3 milyar lira da teşvik olduğu için yine vergiden muaf olacak. Toplamda 6 milyar lira kar etmiş oldu. Hem de hiçbir şey vermeden. Bu sadece bir tanesiydi daha bilmediğimiz kaç tane daha böyle şeyler oldu?

Son husus ise bu toplanan paralar nasıl harcanacak? Hani Haluk Levent’in Ahbap derneğine gelen 1 milyar liralık bağışın peşine düşenler var, bilirsiniz. Bu parayı nereye harcayacak hepsini açıklasın diye bas bas bağırıyorlar. Ahbap’a yapılan 1 milyar liralık bağışın peşine düştükleri kadar 115 milyar liranın da peşine düşecekler mi? Bu paranın nereye, nasıl, ne şekilde ve kim tarafından harcandığının bilgisi bizimle paylaşılacak mı? Yoksa 15 Temmuz şehitleri ve gazileri için toplanan yardımlar gibi buharlaşacak mı? Bu 115 milyar liranın hesabı da deprem vergileri gibi mi verilecek?

Görelim Mevla’m neyler, neylerse güzel eyler…