Bir türkü çalışıyoruz Gönül Köprüsü Dayanışma Derneğinde, saygıdeğer hocamız Ahmet Algün şefliğinde.

"Oğlansız evlerde duman mı tüter" diyor türkümüz. Bazı arkadaşlarımız "Bizim oğlumuz yok, olur mu böyle türkü" derken bazı arkadaşlarımız "Oğlanlar mı hayırlı kızlar mı" diye sormaktan geri kalmıyorlar. Bir başkası ise ‘’Damadını sevki kızına iyi baksın,gelinini sevki oğluna iyi baksın ‘’diyerek konuşmaya renk katıyordu.Aslında ideali insanın bir oğlu bir de kızı olmalı bence ama kısmetten ziyade olmazmış ki ben kendileriyle her zaman gurur duyduğum iki oğul babasıyım.

Yıllardır sürüp giden kadına şiddet ve kadın hakları güncelde de varlığını sürdürüyor. Ancak ülkem insanlarında çok garip çelişkiler mevcut. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kadına şiddet hem psikolojik olarak hem de fiziki olarak süregelmekte. Üstelik bunun okumakla pek fazla ilgisi de yok. İlkokul mezunu da üniversite mezunu da mesleğinin asaletine bakmadan şiddet uyguluyor. Demek ki bu tamamen çocukluk eğitiminden kaynaklanıyor.

Ülkemizde gittikçe artan ancak görmezden gelinen şiddet en son Halil Umut Meler isimli hakemimize ki beyefendiliği ile her maçı olabildiğince sakin yöneten bir insana kulüp başkanı ve yanındakilerin saldırısıyla yeniden gündeme geldi.Elbette ki her türlü şiddete tepki gösterdiğimiz gibi buna da aynı tepkileri gösterdi yurdum insanı.

Aslında bu ve bundan daha şiddetli olan tüm şiddet olaylarının ne sosyolojisi ne psikolojisi ne de ülkenin genel gerçekleriyle ilişkilerini araştıran olmadığından ve cezaların caydırıcılığı tartışıldığından bu tür şiddet olayları süre gelecektir.

Önceliğimiz karşınızda kim olursa olsun önce onun bir insan olduğunu,sevenlerinin bekleyenlerinin merak edenlerinin olduğunu unutmamak gerekir.Bir eylemi yaparken empati yapmak gerekir.Aynı eylem bana yapılsa tepkim ne olur.

Kadınlarımız tepki olarak eylemler toplantılar kahvaltılar yapıyorlar,ancak erkeklerimiz ortalıkta görünmüyorlar.Olaylar demekki erkeklerimizi hiç ilgilendirmiyor.Hadi eşlerinden vazgeçtiler diyelim.Ya kızlarınız ya kız kardeşleriniz daha da önemlisi ya anneniz şiddet görürse görmezden mi geliyorsunuz.Hiç mi canınız acımıyor,vicdanınız sızlamıyor mu?

Nasıl ki kadınlarımız bizleri; eşlerini oğullarını kardeşlerini her konuda destekliyorsa erkeklerimizin de; kadınlarını, kızlarını,kız kardeşlerini,annelerini düşünmeleri gerekmiyor mu?Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın diyenler;unutmayın lütfen o yılan gün gelir sizi de sokar.Etrafınıza bir bakın tarihin derin sayfalarına inip bir bakın. İyiler, iyilikseverler, yardımseverler var olanla yetinenler her zaman daha mutlu yaşam sürmüşlerdir.

Belki yüz binlerce kadının yerinde olma özentisi yaşadığı bir medya ortamında düştüğü durum sonrası o yüz binlerce kadın nasıl bir boşluktadırlar şimdi. Kimse kimseye bile göstere ben seni kazıklayacağım demez. Ama nedense bizim ülkemizde insanlarımız hazır bekliyor adeta gelin beni kazıklayın diye. Kastelli, İmar Bank, Off Shore ve Tosuncukları yine bizler yaşadık.

Kendimizle baş başa kaldığımız da lütfen ben ne yapıyorum, ne yaptım nasıl yaptım gibi şeylerle farkındalığımızı artıralım.
Kızınızla, karınızla, kız kardeşinizle ve annenizle gurur duyun sevginizi ilginizi eksik etmeyin.Onları her konuda destekleyin ve yanlarında olduğunuzu hissettirin.

Sevgiyle saygıyla kalın ama lütfen SUsuz kalmayın