Herkese merhabalar. Kış sebzeleri serimize bu hafta da devam ediyoruz.

Kış sebzelerinin ortak özelliği antioksidan içerikleriyle bağışıklık sistemimizi güçlendirmek diyebiliriz. Sanki doğa hava değişikliklerine karşı bizi koruyor gibi değil mi? O yüzden mevsiminde ve yerli besinleri tüketmeye özen gösterelim. :)

Ispanak kış aylarının vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alıyor. İlginç bir bilgiyle başlayalım. Bildiğiniz gibi Temel Reis çizgi filminde ıspanak onu güçlendiren sebzeydi. Aslında bunun sebebi Alman bir kimyagerin yaptığı virgül hatasından kaynaklanmıştı. Çalışma o zamanlar herkesin ıspanağın 10 kat daha fazla demir içerdiğini düşünmesine sebep oldu. Yine de değerli bir sebzeyi çocuklara sevdirdiği için teşekkür ederiz. :)

temel-reis1

Tüm yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi ıspanağın da özellikle hastalıklardan korunmada sağlığımıza önemli katkıları bulunuyor. Ancak ıspanağın bu faydalarından yararlanmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Ispanak uzun süre pişirilmemesi gereken bir sebze. Bunun nedeni ise uzun pişirilmesi halinde ıspanaktaki vitamin ve minerallerin azalması. Ayrıca bıçak yerine elle bölerseniz de besin değerlerini korumuş olursunuz.

Peki, yararları nelerdir?

·        Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır.

·        Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

·        Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır.

·        Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.

·        Ispanağın bir diğer önemli etkisi ise kansere karşı koruyucu etki göstermesidir.

·        Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunan ıspanak hafızanın güçlenmesini sağlar ve barındırdığı beta karoten ve folik asit yardımı ile Alzheimer gelişmesi ihtimalini azaltır.

·        Kış aylarının vazgeçilmezi olan bu bitkiyi düzenli olarak tüketenler hem enerji alır hem de kaslarını güçlendirir.

·        Ispanağın içerisindeki magnezyum metabolizmayı hızlandırır.

·        Kadınların özellikle hamilelik dönemlerinde ihtiyaç duydukları folik asidi elde etmelerinin en doğal yolu ıspanak yemekten geçer. Çünkü ıspanakta bolca folik asit bulunur.

·        Ispanakta bulunan K vitamini menopoz sonrası kemik erimesi ihtimalini düşürür.

·        Cilt sağlığına katkıda bulunur.

Genel bir öneri tüketmekten hoşlanmadığınız sebzeleri mutlaka yeni tariflerle deneyin. Yemeğini sevmiyor olabilirsiniz ama salatası belki hoşunuza gider.  Bu hafta size istediğiniz bir tarifle ıspanak yeme görevi veriyorum. Herkese sağlıklı ve mutlu haftalar. :)