Herkese merhabalar. Kalorisi düşük olduğu için diyetlerin yıldızı, salatası ayrı yemeği ayrı güzel kerevizden bahsedelim.

Kereviz güçlü vitamin, antioksidan ve lif içeriği ile sebzeler arasında bile ayrı bir yere sahiptir. Onu üstün kılan faydaları ise şöyle açıklanabilir:

·        K vitamini kaynaklarından biri olan kereviz, fosfor içeriğiyle de kemik gelişiminde rol oynar.

·        Pek çok sebze ve meyvedeki gibi kerevizde de bulunan antioksidanlar, oksidatif stresin sebep olduğu hasarı iyileştirmede iyi olabilir. Bu stres diyabet, obezite ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara neden olabilir.

·        Lif deposu besinler tüketmek tip 2 diyabeti önlemek için faydalı olabilir. Bir araştırmaya göre, kök sebze tüketen kişilerde diyabet riski tüketmeyenlere oranla yüzde 13 daha düşüktür.

·        C ve K vitaminleri anti-inflamatuvar özellik gösterir.

·        Lif demek; sağlıklı bağırsak demektir. Bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri besleyerek sindirim sağlığınızı destekler.

·        Lifli yapısı sayesinde kereviz, hem yediğinizde uzun süre tok kalmanızı sağlar hem de kilo kontrolünde size yardımcı olur. Yüksek miktarda su içeriği ve düşük kalorisi ile kilo vermeyi de teşvik eder. Sağlıklı bir beslenme için doğru bir seçenektir.

·        Kereviz ve kereviz sapı organik sodyum içerir. Bu tuzda bulunan inorganik sodyum değildir. Bu kan akışını dengelerken, kalsiyumun emilimini sağlar. Kerevizdeki demir kan hücrelerinin oksijenlenmesini sağlar.

·        Kerevizdeki diyet lifleri tükettiğimiz yağlara bağlanır. Dolayısıyla bağırsakların emdiği yağ miktarını ve kan lipid seviyelerini (kötü kolesterol (LDL) ve trigliserid) düşürür. Ayrıca K vitamini kaynağı olmasıyla da kalp ve damar sağlığı korur. Potasyum vücut sıvılarını ve kan basıncını düzenlerken, magnezyum kalp kası aktivitesini destekler.

·        Mütevazı bir karbonhidrat kaynağı olan kereviz tüketildiğinde enerji verir. Kereviz kalori bakımından düşük olsa da B vitaminlerinden zengindir. Çünkü düşük enerji seviyeleri, halsizlik ve yorgunluk B vitamini eksikliğinin göstergesidir.

Kerevizin yapraklarını da tüketmeyi unutmayın. Bir taşla iki kuş vurmuş oluruz. Genel bir öneri olsun eğer yemediğiniz bir sebze varsa mutlaka farklı tariflerle deneyin, baharatlar kullanın ve onunla barışın. Herkese güzel ve sağlıklı haftalar diliyorum. J