Herkese merhabalar. Köşe yazılarıma haftalık olarak devam ederken sizden de bir talebim olacak. Eğer merak ettiğiniz ya da ilginizi çeken beslenme ile ilgili bir konu var ise iletişim bilgilerimden bana yazabilirsiniz. Önerilerinizi bekliyorum.

Geçen hafta hala başında olduğumuz okul dönemi sebebiyle ilkokul döneminde beslenme hakkında yazmıştım. Umarım uyarı ve öneriler yararlı olmuştur. Yine benzer bir konudan devam etmek istedim.

GetResizeImage

Sınava hazırlık neleri değiştirir?

Okullarla beraber bazı öğrencilerin sınav hazırlık dönemleri de başladı. Ortaokul ve lise son sınıf öğrencilerinin bu dönemde beslenmeleri nasıl değişmeli, hangi etkiler düşünülmeli biraz anlatmak istiyorum.

indir-1

Zaten endişe verici bir sıklığı olan beslenme yetersizlikleri bu dönemde artabiliyor. Obezite ya da zayıflık sorunun olan bir çocuğun bunu çözmesi böyle bir dönemde çok daha zor oluyor. Bu durum hem egzersizin azalması hem de paketli gıda tüketiminin artması sebebiyle yaşanıyor.

Ne yapmalıyız?

Öncelikle bu grupların da hala büyüme ve gelişme döneminde olduğunu unutmayalım. Bu sebeple önceliğimiz tabii ki yeterli beslenmek olacak. Denge konusunda ise birkaç faktörü düşünmemiz gerekiyor.

Bazı öneriler;

1.      Sınav dönemi çoğu öğrencide fiziksel aktivitenin oldukça azaldığı bir dönemdir. En az yarım saat olacak şekilde mutlaka bir egzersizin gün içinde yapılması yeterli olacaktır.

2.      Uzun ders saatlerinde algısını açık tutmak ve yorulmamak için paketli gıdalar yerine doğru kaynaklı karbonhidratlar(Örnek: yulaf lapası, tam buğday galeta vb.) diyette yer almalıdır.

3.       Ara öğün olarak meyve- sebze ve kuruyemişlerin tüketimi oldukça doğru bir tercih olur.

4.      Süt ve et grubu zaten her zaman protein kaynakları olarak başımızın tacı olduğu gibi bu dönemde de çok önemli.

5.      Uyku saatlerini düzenlemek aslında bütün sağlık parametreleri için önemlidir. Tabii ki beslenmeyi de etkiler. 23.00 gibi bir saati yatış saati olarak belirlemek en doğrusu olabilir.

Sınava hazırlanan öğrenciler lütfen bunları göz önünde bulundurun ve dikkat etmeye çalışın. Sağlıklı beslenme hem vücudunuzu hem beyninizi geliştirir. Ve dolayısıyla sınav başarınıza da katkı sağlar.

Ve aileler lütfen beslenme ile ilgili teşvik edici ve yardımcı olalım.

İyi günler J