Herkese merhaba! Bu hafta ilkokul dönemindeki çocukların beslenmeleriyle ilgili bilgiler vereceğim.

Çocukların temel aktiviteler ve egzersizler dışında büyüme ve gelişme için de enerjiye ve proteine ihtiyaçları vardır. O yüzden yetişkin bir insan kadar hatta bazen daha fazla besin almaları gerekir. Günümüzde abur cubur ve fast food tüketiminin daha fazla olmasından ve ekran başındaki sürenin artmasından kaynaklı hareket azaldı. Bu yüzden obezite çocuklarda da büyük bir sorun olarak görülebilir. Obezite kadar önemli ve tehlikeli bir başka problem de yetersiz besin alımından kaynaklı zayıflıktır. Çocuğunuz olması gereken ağırlığın altındaysa yetersiz besleniyor olabilir. Bu sorunların mutlaka bir diyetisyen yardımıyla çözülmesi gerekir.

PEKİ DOĞRUSU NE?       

Sağlıklı bir çocuğun gün içinde tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli tüketmesi gerekir. Okul döneminde vaktinin çoğunu okulda geçiren bir çocuk için beslenme çantası, öğle yemeği oldukça önemlidir.

GÖRSEL 2

ÖNERİLER

1.     Beslenme çantası hazırlarken doyurucu, pratik ve çocuğunuzun tüketmeyi sevdiği seçimler yapın. (Peynir ve mevsim sebzelerinden oluşan sandviç ya da meyve, kuruyemiş, süt vb.)

2.     Öğle yemeğini siz hazırlıyorsanız mutlaka et/tavuk/balık olsun. Mümkün değilse kurubaklagil de olabilir. (Ev yapımı hamburger ve ayran ya da kuru fasulye-pilav salata vb.)

3.     Öğle yemeğini yemekhanede yiyorsa menüyü inceleyin ve tüketip tüketmediğini sorun. Eğer yemediği şeyler çoksa güzel bir dille ikna etmeyi deneyin ve yetersiz gelmemesi adına evden takviyede de bulunabilirsiniz.

4.     Çocukların beslenme alışkanlıkları aslında okul döneminden çok daha önce oluşur. Ancak geç kalmış sayılmazsınız. Sebze veya süt grubu gibi oldukça önemli besin gruplarını tüketmiyorsa bir şeyler yapmanız gerekir. Çok ısrarcı olmanız olumlu bir sonuç vermeyebilir. Sevdiği besinlerle karışık olarak vermeyi deneyebilirsiniz. (Sebzeli makarna vb.) Ya da farklı çeşitlerini deneyebilirsiniz. (Beyaz peynir yemiyor olabilir ama belki süzme peynir hoşuna gidebilir.)

GÖRSEL 1

5.     Sevdiği bir egzersiz yapmasını sağlayın ve ekran başında geçirdiği süreyi kontrol edin.

6.     Erken yatmasını sağlayın. Düzenli ve yeterli uyku kilo kontrolü ve genel sağlık için çok önemlidir.

7.     Çocuğunuzla sohbet edin. Akran zorbalığı beslenme sorunlarının da büyük bir sebebidir. Ona hiçbir arkadaşının fiziksel özellikleriyle ilgili kötü yorum yapmaması gerektiğini öğütleyin.

Yetişkinlik döneminde yaşanabilecek sağlık sorunlarının temeli çocukluk döneminde atılır. Bu dönemde doğru beslenmek çok önemlidir. Siz de bu konuyla ilgili ne yaptığınızı sorgulayın ve yeterli değilse yeni adımlar atın. İyi günler, haftaya görüşürüz.  :)