Herkese merhaba, ben Hatice Berna Kocalar. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunu bir beslenme uzmanıyım. Bundan sonra her hafta size de yararlı olacağını düşündüğüm konularda bilgilerimi paylaşacağım. Bu fırsat için öncelikle HaberDenizli.com ailesine teşekkür ediyorum. Umarım hepimiz için keyifli ve bilgilendirici bir süreç olur.

Sağlıklı beslenme nedir? Sağlıklı beslenme ile ilgili merak edilenler

Sağlıklı beslenme hepimizin çok fazla duyduğu hakkında çok konuşulan popüler bir kavram. Bu yüzden tam olarak sağlık çalışanlarının bunu söylerken ne kastettiğini açıklamak istiyorum. Sağlığın tanımı; fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak tam iyi olmaktır. Bu tanımı kabul ederek başlarsak aslında sizi mutsuz eden, sosyal hayatınızı engelleyen, fiziksel olarak iyi hissetmediğiniz hiçbir beslenme şekli sağlıklı değildir.

Diyetisyen, çoğunuzun aklında sadece zayıflamaya ya da kilo almaya yardımcı olan kişi olarak canlanıyor olabilir. Bunun en büyük sebeplerinden biri günümüzde obezitenin ve diğer beslenme yetersizliklerinin büyük sağlık sorunları olmasıdır. Büyük sorunlar da haliyle çok konuşulur ve bir pazar haline gelir. Zayıflama ürünleri, çok hızlı kilo verdiren diyetler her gün her yerde karşınıza çıkabiliyor. Lütfen yan etkilerini bilmediğiniz, belki size zarar verebilecek bu yöntemleri seçmeyin çünkü sağlıklı bir beslenme programı ve yeterli egzersiz ile bir birey ideal kilosuna rahatça ulaşır. Bizler de size bunu yapabilmeniz için doğru yolu gösteren kişileriz.

Sağlıklı bir beslenme programı aynı zamanda kişiye özel olmalıdır. Sizin için özel olarak hazırlanmış bir beslenme programı; iş ve sosyal hayatınıza, alışkanlıklarınıza mümkün olduğunca uyum sağlamalıdır. Örnek vermemiz gerekirse normal şartlarda gece beslenmesi sağlıklı bir tercih olarak görülmez. Ancak gece çalışan ve hayatı böyle geçen bir bireye akşam yemeğinden sonra bir şey yememesini söylemek de sağlıklı bir tercih değildir. Bu kişinin çalışma performansını, sosyal hayatını ve psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bu durumda kişinin aslında iyi bir amaç için çıktığı yolda başarısız olmasına hatta belki de zarar görmesine yol açabilir.

 Lütfen sağlıklı beslenmeyi öğrenme yoluna girmek istediğinizde bunu güvendiğiniz bir diyetisyenle beraber yapın. Çünkü sağlığınız risk alınamayacak kadar değerlidir. Haftaya görüşürüz. :)