Herkese merhabalar, bu hafta son zamanların popüler söylemlerinden olan detoks hakkında birkaç şey söylemek istiyorum.

Detoks diyetlerinde genelde izin verilen işlenmemiş gıdalardır, temeli doğal beslenmeye ve arınmaya dayanır. Kahve, çay, alkol, işlenmiş besinler ve hayvansal ürünler detoks diyet programlarının bir parçası değildir. Bir ölçüde baklagil, balık ve sebze meyve ağırlıklı bu beslenme tipi kabul edilebilir ancak sadece sıvılar litrelerce su veya otlarla hazırlanan özel formüller son derece tehlikeli olabilir. 10 gün boyunca hiç katı yiyecek yemeden sadece sıvı alınan programlar var. Bitkisel bazlı ve dengeli protein içeren bir diyetle beslenmek sağlıklıdır ancak çoğu detoks diyeti aşırıya kaçmaktadır. Kısıtlı yiyecek ve içecek çeşitliliği ve minimum kalori düzeyi endişe vericidir. Çünkü böylesine katı diyetlerle sağlıklı olmak için ihtiyacınız olan besin ve enerjinin tamamını almak zordur.

Detoks diyetlerinin kısa sürede bütünsel temizlik ve hızlı kilo kaybı gibi vaatleri olması çoğu kişiye cazip gelebiliyor. Özellikle geçmiş diyet denemelerinde hayal kırıklığına uğramış kişiler başarısızlığı programa yükleyip her yeni programda sihirli bir yol arama çözümüne daha sıcak bakabilirler. Oysa gerçekçi ve sürdürebilir olmayan bir diyet programına başlamaktansa kişinin sağlıksız davranışa yol açan sorunları belirlemek için kendiyle yüzleşmesi ve uzun süreli ve kalıcı çözümler araması çok daha doğru.

DİKKAT!

Çok kısıtlayıcı diyetler yüksek miktarda sıvı kaybına yol açabilir. Bu durumda hassas sıvı ve elektrolit dengelerini alt üst ederek gastrointestinal sıkıntı, baş ağrısı, yorgunluk ve asabiyete neden olabilir. Ani kasılmalar, titremeler ve kramplar oluşabilir.

EN İYİ SEÇENEK :)

Aslında detoks yapmanın en iyi yolu dengeli beslenip mevsiminde en doğal besinleri sunarak yeterli su içerek vücudunuza yardım etmek. Tıbbi bir sorununuz olmadığı sürece vücudunuz kendine zaten oldukça iyi bakar. Karaciğer ve böbrek vücuttan toksinleri atan silahlardır. Genel olarak yaşam tarzınızı değiştirmek, sağlıklı, dengeli, bol lifli bir beslenmeye geçip yeterli egzersiz yapmak en iyi detokstur. :)

Herkese sağlıklı ve mutlu haftalar.