Herkese merhabalar. Ocak ayının son gününde yine bizim için çok önemli bir besin öğesinden bahsedeceğiz.

Omega 3 yağ asitlerinin sağlıklı ve iyi bir yaşamın devamı için çok önemli olduğunu biliyoruz. Ama buna rağmen Omega 3 içeren besinleri yeterli miktarda alıp almadığı konusunda hâlâ kafası karışık olanlar var.

Omega 3 yağ asitleri, vücutta sentezlenemeyen ve dışarıdan almamız gereken esansiyel yağ asitleridir. Yaşamımız boyunca bedenimizi yapılandıran hücrelerin en iyi seviyede çalışmasını sağlar. Kanın pıhtılaşmasını kontrol etmeye yardım etmekten, beyin hücrelerinin yapımına kadar hayati rol oynar.

Düzenli alımı, depresyon ve kaygıyla mücadele edebiliyor, kalp hastalıklarına, metabolik sendrom, bazı kanser tiplerine ve yaşa bağlı unutkanlık gibi birçok rahatsızlığa karşı koruyucu koruyucu etki gösteriyor.

Peki kaynaklar?

Omega 3 kaynağı besinler, bitkisel ve hayvansal kaynaklı olanlar olarak ikiye ayrılabilir. En iyi kaynağı hepimizin de bildiği gibi yağlı balıklardır. Yeterli miktarda Omega 3 alımı için haftada en az iki kez yağlı balık tüketimi çok önemlidir.

Bunun yanı sıra; ceviz, keten tohumu, semiz otu, chia tohumu, kanola ve soya yağı gibi besinler de Omega 3 içerirler. Ama yalnızca bitkisel kaynaklarla ihtiyacı karşılamak neredeyse imkansızdır.

Ne kadar almalıyız?

Bir standart yoktur. Çeşitli ana sağlık kuruluşları kendi görüşlerini yayımlamıştır, ancak değişiklik gösterir. Dünya Sağlık Örgütü’nün de içinde olduğu bu organizasyonların çoğu genel olarak, sağlıklı yetişkinler için her gün en az 250-500 mg. kombine EPA ve DHA önerirler.

Eğer herhangi bir rahatsızlığınız ya da hamilelik ve emzirme gibi özel bir durumunuz varsa miktarlar değişebilir.

Omega 3 ihtiyacınızı sadece bitkisel kaynaklardan karşılamayı düşünüyorsanız, bitkisel Omega 3’lerin hayvansal Omega 3’lere göre biyoyararlanımının daha düşük olduğunu hatırlayın. Bu durumda hekiminize danışarak destek almayı ihmal etmeyin.

Aynı zamanda yine uzman tavsiyesi dışında besin takviyesi kullanmak da riskli olabilir. Herkese iyi haftalar diliyorum. Balık yemeyi ihmal etmeyin. :)

omega-3-faydalari