Herkese merhabalar. Diyabet serimizde bu hafta tip 1 diyabetten bahsedeceğiz.

Sıklıkla çocukluk ve gençlik döneminde rastlanan Tip I diyabettir. Ülkemizdeki diyabet hastalarının yaklaşık % 10’u bu tip şeker hastasıdır. Tip I diyabet insülin yapımında görev alan pankreas beta hücrelerinin tahrip olması ile oluşur.

Yakın akrabalarında, gebelik esnasında diyabet görülenlerde bu tip diyabet çıkma riski daha fazladır. Çok su içmek, çok sık idrara çıkmak ve vücut ağırlığında kayıp oluşması diyabet için belirti olabilmektedir.

TEDAVİ

Tip I diyabet tedavisinde insülin kullanmak gerekmektedir. Çünkü insülin hormonu vücutta yeterli derecede yoktur ve dışarıdan alınması gerekmektedir.

Tip I tedavisinde yeterli ve dengeli beslenme ile yapılan fiziksel aktivitede büyük önem taşımaktadır. Eğer Tip I diyabeti olan kişi beslenme planına, fiziksel aktivitesine ve insülin tedavisine uygun hareket ederse problem yaşamayacaktır. Oldukça hassas ve önemli olan beslenme planının tam olarak anlaşılması oldukça önemlidir. Hem hastanın hem de ailesinin kapsamlı bir eğitim alması gerekir. Bu yüzden güvendiğiniz uzmanlarla çalışmak oldukça önemlidir. Tanı koyulduktan sonra hekim, diyabet hemşiresi ve diyabet diyetisyeni bir ekip olarak çalışmalıdır. Doğru bir tedavi ve eğitim ile diyabetin yan etkileri önlenir ve hastanın yaşam kalitesi oldukça artar.

Kan şekeri düştüğünde!!!

Kan şekerinin ani düşmesi önlem alınmasını gerektiren bir durumdur. Diyabetli kişinin öğün atlaması veya öğün saatini geciktirmesi, aşırı fiziksel aktivitede bulunması nedenleri ile kan şekeri düşebilir. Eğer hafif belirtiler varsa 2- 3 adet kesme şeker verilebilir veya şekerli bir meyve suyu da kullanılabilir. Eğer düzelme olmaz ise 4- 5 adet kesme şeker yine aynı şekilde verilebilir.

Kan şekeri yükseldiğinde!!!

Ağız kuruluğu, sık aralıklarla idrara çıkma, aşırı susama, halsizlik gibi belirtiler varsa kan şekeri yüksek demektir. Böyle bir durum varsa insülin dozunun, uygulama tekniğinin ve kullanım tarihinin uygun olup olmadığına bakılmalıdır.

Haftaya Tip 2 diyabet ve insülin direncinden ayrıntılı bahsedeceğiz. Görüşmek üzere...

kan-3