Yine yeniden merhaba sevgili okurlarım, Belli bir süre tatil sonrası yine yeniden birlikteyiz. Umarım hepinizin yaz tatili sağlıklı, huzurlu ve mutlu geçmiştir. 

Havaların serinlemesiyle sanırım yaşı ileri erkeklerin idrar sıkıntaları başlamıştır.

Erkeklerin en büyük sıkıntılarının başında gelen PROSTAT nedir, neden sıkıntı yaratır; onları tartışacağım sizlerle. 

Her erkekte doğuştan itibaren var olan prostat, Mesane (idrar kesesi) çıkışında Posterior üretra (İdrar yolunun başlangıcı) da yer alan kestane görünümlü bir salgı bezidir. Meninin kayganlığını ve spermlerin verimliliğini artırma görevi vardır. 

İlerleyen yaşla birlikte, her bireyde farklılıklar gösterse de büyümeye başlayan Prostat, aşırı ve içe büyüdüğünde idrar akımına engel olur ve hastada; idrara başlamada zorluk, kesik kesik yada damla damla idrar yapma, idrarı ileriye atamama, ince idrar yapma ve son olarakta hiç idrar yapmamasına neden olur. 
Aslında her erkek mutlaka prostat kontrolü yaptırmalıdır. Çünkü prostat sadece masumane büyüyüp idrar sıkıntısı yapmayabilir. Prostat kanseri maalesef ki erkeklerde en sık görülen kanser türlerindendir. Hemen her kanser türünde olduğu gibi prostat kanserinde de erken tanı ile yaşam süresini ve kalitesini artırmak çok da zor değildir. Bu nedenle eğer baba ya da amcalardan herhangi birinde kanser görülmüşse en geç kırk yaşında illa ki prostat muayenesi olmak zorundadır. Değilse kırk beş yaşından sonra prostat kontrolü uygundur. Normal prostat tedavisi kişinin yakınmalarına, sık idrara çıkmanın sosyal yaşamına etkilerine göre medical (ilaç) ya da cerrahidir. Her hastaya konulan prostat tanısı benzerlikler gösterse de farklıdır. Bu yüzden arkadaşım şunu kullanmış ya da şu ameliyatı olmuş gibi konuşmalar yarar değil zarar verebilir. Aynı ilaç ya da aynı ameliyat size yaramayabilir. Prostat ayakların üşütülmesinden ve kabızlıktan hoşlanmaz. Oturup tuvaleti yaptıktan sonra ayağa kalkıp yeniden idrar yapmakla içerde kalan idrar boşalır. Bu daha sık idrara çıkmanızı engeller. Ameliyatı çok zor değildir. Yeni teknolojilerle kanama riski iyice düşürülmüştür.

Kanser tanısı erken konulduğunda tercihe göre ilaç ya da cerrahi tedavi ile uzun ve sağlıklı yaşam sunulur. Klasiktir ’’Kanserden korkma,geç kalmaktan kork’’.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın, bol su için.