Tüm evli çiftlerin %20’sinin çocuk sahibi olmakta zorlandıklarını biliyoruz.

Evli çiftler bir yıl boyunca korunmadan cinsel birleşmede bulunmalarına karşın gebelik oluşmuyorsa mutlaka öncelikle Üroloji uzmanına başvurmalıdırlar. Çünkü erkekte kısırlık taraması kadına göre çok daha kolaydır. Erkekte bir anormallik çıkmaz ise kadının Kadın Doğum Uzmanı tarafından muayenesi gerekir. 

Erkek infertilitesinin en önemli nedenlerinin başında Varikosel gelir. Varikosel testisin toplar damarlarında oluşan varistir. Yapısal olabileceği gibi; ağır kaldırma, aşırı ıkınma ve öksürük nedeniyle varikosel gelişebilir. Testis ısısını artırarak sperm üretimini ve kalitesini bozar. Tanı konulup ameliyat edilen vakaların çok büyük bölümü tedaviyi takip eden bir yıl içerisinde çocuk sahibi olabilmektedir. Tedavi edilmediği zaman testisin erimesine bile neden olabilir. 

Hormonal nedenlerle kısırlık görülür. Hormon testleriyle tanı konulup tedavi başarı şansı oldukça iyidir. İnmemiş testislerin bir yaşından önce indirilmemesi kalıcı kısırlığa yol açabilir. Bu yüzden yeni doğan erkek bebeklerin mutlak testis muayeneleri yapılmalıdır. Erkek cinsel sıkıntılarının başında bel soğukluğu olarak bilinen, cinsel yolla bulaşan akıntıyla seyreden hastalık tablosu vardır. Olmamak için kondom kullanımı, ilişki sonrası idrar yapma ve temizlik gereklidir. Kokulu sarı yeşilimsi akıntı ile birlikte yanma olduğunda hiç vakit kaybetmeden Üroloji uzmanına başvurmak gerekir. 

Halk arasında Frengi olarak bilinen hastalık ise çok daha kirli ortamlarda, çok farklı eşle, aynı cinsten eşle girilen ilişkiler sonrası aynı enjektörü kullananlarda görülür. Daha çok peniste lezyonlarla, halsizlik, çabuk yorulma ve vücut direncinin düşmesiyle kendini gösterir. Tedavi edilmediği zaman başta beyin olmak üzere birçok organda hasara yol açar. Korunmak için Lateks Kondom önerilir.

Erkeklerin en büyük sıkıntılarından biri de iktidarsızlık (Empotans)dır. En önemli nedenlerinin başını şeker hastalığı(Diyabet) çekmektedir. Maalesef ki hastaların çoğu şeker hastalığını ciddiye almazlar. Oysa kontrol edemedikleri şeker; gözleri kör edebilir, böbrek yetmezliğine neden olabilir, ayaklarda nekroza bağlı ayak kesilmesine yol açabilir. Erkeklerde bunlara ilave iktidarsızlığın en büyük nedenidir.

Aşırı psikojenik ilaç kullanımı, uyuşturucu kullanımı, sigara ve alkol kullanımı ve beta bloker ilaçlar da iktidarsızlık yapabilir. Beta bloker kesilince düzelme görülür. Sabah ereksiyonu yada halk arasındaki adıyla, sidik ereksiyonu olmuyorsa mutlaka Üroloji uzmanına başvurulması gerekir.

Sağlık ve sevgiyle kalın. Bol su için. saygılarımla...

e-posta: [email protected]