Herkese merhabalar, son zamanların popüler diyetlerinden bahsedeceğimiz bir seriye başlıyoruz. İlk hafta ki yazımda da beslenme konusunda ki bilgi kirliliğinden bahsetmiş ve tehlikeli olabileceğini belirtmiştim. Popüler diyetler de bu konunun önemli bir parçası.

GLUTENSİZ DİYET ASLINDA NEDİR?

Bu hafta glutensiz diyetten bahsedeceğiz. Gluten çıkarılmış diyetler normalde çölyak hastalarında ve gluten intoleransı olan bireylerde tedavi olarak kullanılır. Bu kişiler gluten tükettiğinde ciddi mide ve bağırsak sorunları yaşar. Bu yüzden gluten içermeyen bir diyet yapmaları zorunludur.

GLUTEN

Gluten bir protein çeşididir. İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday, bulgur, çavdar, irmik sayılabilir. Dolayısıyla beslenmemizde tükettiğimiz birçok besin gluten içerir. İnsan beslenmesi sürecinde çok çeşitli fonksiyonel faydaları sağlar. Özellikle ekmeklerin ortak özelliği olan yumuşak ve çiğnenebilir dokularının oluşmasından doğrudan sorumludur. Glutensiz olarak üretilen gıdalarda bu özelliği sağlamak için katkı maddeleri kullanılır.(Dikkat!)
Son zamanlarda bu diyetin kilo kaybı için de oldukça fazla önerildiğine şahit oluyoruz. Muhtemelen sadece bu sebeple glutensiz diyet yaptığınızda zayıflarsınız ve bu sizi memnun edebilir. Ancak aslında zayıflama sebebiniz glutensiz diyetin normale göre daha az karbonhidrat içermesidir. 
Ve daha da önemlisi gluten tüketiminin sınırlanması bireylerde bazı yan etkilere yol açabilir;
•    Demir, kalsiyum, tiamin, riboflavin veya niasin gibi glutenli tahıllarda yaygın olarak bulunan maddelerin eksikliğine yol açabilir. 
•    Diyetteki posa içeriği azalır. Bu durum kabızlık gibi bağırsak sorunlarına yol açar.
•    Glutensiz diyet bağırsak floranızı (bağırsaklarımızdaki bakteriler) olumsuz etkileyebilir. Uzun vadede emilim sorunları yaşanabilir.
•    Bağışıklılık sisteminiz olumsuz etkilenir.
Bu diyetin zorunlu tedavi olduğu durumlarda yan etkiler kabul edilebilir ve önlem alınır. Ancak herhangi bir sağlık sorunu yoksa glutensiz diyet yapmak size zarar verebilir. İdeal kilomuzda olmak tabii ki önemli ancak sağlıklı yollarla da bunu başarabilirsiniz. Haftaya ketojenik diyet incelemesinde görüşürüz. 

kuru-bakliyat