Herkese merhabalar. Kış mevsimi geldi. O yüzden bu ay hem bağışıklık sistemimiz hem de genel sağlığımız için süper yararları olan kış sebze ve meyvelerimizden bahsedeceğiz. 

Bu haftanın yıldızı karnabahar. Öncelikle özellikleri de kendisi gibi çok güzel.   Baştan uyarayım eğer tüketmiyorsanız ya fikriniz değişir ya da biraz üzülürsünüz. 
Karnabahar birçok şekilde tüketilebilir. Tencere yemeği, haşlama, püre, çorba ya da fırında çok farklı şekillerde diyetinizde yer verebilirsiniz. Kokusundan hoşlanmadığı için karnabahar tüketmeyenler kimyon, karabiber ya da nane gibi kokulu baharatlar ile pişirerek daha rahat tüketebilirler. Ya da haşlama suyuna azıcık limon ekleyebilirsiniz.

sote

YARARLARI

•    Karnabahar, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir besindir. İçeriğinde C, B1, B2 ve A vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini barındırır. 
•    Karnabahar tüketilirken çoğunlukla beyaz kısmı (karın bölgesi) kullanılsa da aslında yaprakları da oldukça faydalıdır. E vitamini de yapraklarında bolca bulunmaktadır. 
•    Çok iyi bir lif kaynağı olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur. 
•    Karnabahar içinde fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddeler bulundurur. Bu maddeler nedeni ile meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.
•    Demir minerali açısından ayrıca zengin olduğu için kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. 
•    İçindeki yüksek potasyum ve sülfürlü maddeler tansiyonun dengelenmesini sağlar. 
•    Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur. 
•    Yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma hızını hafif yükseltir. Bununla birlikte kemik ve diş sağlığı üzerine etkilidir.
•    Antioksidan gücü yüksek olduğu için hücrelerin temizlenmesine katkısı olur. Bağışıklık sistemini iyileştirir.
Bu kadar fazla yararı olan bir ve çok farklı şekillerde tüketilebilen bir sebzeyi diyetlerimizde mutlaka bulunduralım. 

sote-1
 Minik bir uyarı yapmak istiyorum. 100 gram karnabahar; günlük K vitamini ihtiyacının çeyreğini karşılamaktadır. K vitamini içeriği nedeniyle kan sulandırıcı ilaç sınıfına giren kumarin türevi ilaç kullanan kişilerin tüketim miktarına dikkat etmesi gerekmektedir.
Hadi herkes gidip pazardan, manavdan karnabahar alsın. Haftaya da brokoliden bahsedeceğiz. Takipte kalın. Sağlıklı, mutlu haftalar diliyorum.