Herkese merhabalar. Beslenme düzeninizde ne değişiklik yaparsanız yapın tartıdaki değişimi göremiyor, tatlı krizlerinizle baş edemiyor, yemek sonrası uyku hali yaşıyorsanız, dikkat!

Diyabetin ilk adımı insülin direncin ile karşı karşıya olabilirsiniz. Peki nedir insülin direnci? İnsülin, vücudumuzdaki birçok işlemi kontrol eden önemli bir hormondur. Hücrelerimiz bazen insüline cevap vermeleri gerektiği gibi cevap vermezler, bir başka deyişle hücreleriniz insüline karşı direnç kazanırlar. Bu duruma insülin direnci denilir, her ne kadar kan şekerini düzenlemede rol alsa da, yağ ve protein metabolizmalarını da etkiler. Özellikle fazla kilosu olan ve bel çevresi yağlanması olan bireylerde bu sağlık sorununa daha sık rastlandığını hatırlatmakta fayda var. Güzel haber ise beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile insülin direncinin iyileştirilebileceği... Fakat insülin direnciniz varsa bir beslenme uzmanı eşliğinde hangi beslenme düzeninin size uygun olduğuna karar vermeniz gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

Fiziksel aktivite bir parçası

Bozulmuş glikoz toleransı veya insülin direnci durumunda da en büyük kalkanlardan biri düzenli egzersiz. Bu noktada aldığınız her karar ve attığınız her adımın küçük bir adım olsa bile fayda sağlayacağını unutmayın. Çalışmalarda yemekten sonra oturmak yerine birkaç dakika bile yürümenin, kan şekeri seviyelerinin hızlı bir şekilde dalgalanmasını engelleyip, daha dengeli bir şekilde seyretmesine yardımcı olacağı belirtiliyor.

Kefir, turşu ve pancar gibi probiyotik besinleri beslenmenize ekleyin. Probiyotik besinlerin pankreastaki hasarı azaltmaya yardımcı olduğu ve glikoz metabolizmasını iyileştirebileceğine dair pek çok çalışma var.

Bu durumla çoğunuzun karşı karşıya olduğunu biliyorum. Umarım yararlı olmuştur. Sağlıklı haftalar.

indir-3