“Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç tutmak size de farz kılındı. Böylece umulur ki fenalıklardan korunursunuz” Bakara süresi 183. 

Evet Ramazan ayı yaklaşıyor Allah’ın bizden istediği bir fedakarlık oruç. 30 gün yemeyeceksin içmeyeceksin belki günlük zevklerini alışkanlıklarını terkedeceksin. Sağlıklı bir insandan Allah’ın istediği bir kulluk. Anlayacaksın ki onun emriyle yiyip içmekten kesilecek onun emriyle tekrar başlayacaksın. Özgürlüğün kısıtlanmış olacak. Nefsimiz bundan rahatsız olacak ilk günlerde, bahaneler üretmeye başlayacak. İşte başım ağrıyor, strese giriyorum, aslında ben hastayım tutmasam olur fitre veririm diyecek. Nefsinle mücadele edeceksin, direnirsen nefsin susacak sonunda bayrama kavuşacaksın için sevinç dolacak. Görev tamamlandı Allahım diyeceksin verdiğin emri yerine getirdim. Gurur duyacaksın kendinle demek nefsime hakim olabiliyormuşum diyeceksin.

Midene hakim olmayı öğrendiğin gibi ahlakında iyileşmeler olduğunu hissedeceksin. Aç insanların, zor durumdaki insanların durumlarını daha iyi kavrayacaksın. Kuranı Kerim için emredilmiş oruç Ramazan ayı Kuran için kutsal sayılmış. Bu ay Kuranı anlamak için çaba harcayacaksın. Sana gelen bu mektubu okuyup çözmeye çalışacaksın. “O Ramazan ayı ki insanlığa rehber olan doğruyu yanlıştan iyiyi kötüden ayıran Kuran o ayda indirildi.” Bakara 185. Ayette anlatıldığı gibi Ramazan ayını Kurana ayırmak gerekir. 

Midelerimizin baskısından kurtulup belki melek misal ruhumuzun yücelmesiyle Kuranla meşgul olmalıyız. Allah “Ben Kuranı kolaylaştırdım okuyup anlayasınız diye” buyurmuş kolay bir Türkçe meal alalım önce Yasin suresini okuyalım bize ne diyor. Yusuf suresini okuyalım Hud süresi okuyalım peygamberlerin hakikat için neler çektiklerini anlayalım. Kehf suresindeki sırları okuyalım. Hiç olmazsa Ramazan ayında Kuranla tanışalım. Maalesef insanlara yüzünden okumak çok sevap anlayışıyla anlamadan Kuran okumak alışkanlığı verilmiş. Bize gönderilen yabancı dilde bir mektubu anlamadan okumanın hiç bir faydası olmaz. Mektubu okumayıp başımızın üstünde taşısak yine faydası olmayacaktır. Birbirimizi teşvik edelim Kuranı anlamaya çalışalım hayatımızdan çıkarmayalım . Ramazan’dan sonra onunla yol arkadaşlığımız devam etsin.

Evet Ramazan ayı yaklaşıyor belki son Ramazan ayıdır bizim için kıymetini bilelim. Allah bu kutsal ayı milletimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile kılsın.