22/5/2010 -

Değerli okurlarım Denizli esnafı yazın gelmesiyle biraz rahat nefes aldı. Bu kapsamda işlerinin daha iyi gitmesi için reklamlar yapıyor. Tanıtım broşürleri bastırıp dağıtıyor. Kimisi müşteriyi çekebilmek için çocuklara balon veriyor kimi de palyaçoları dükkanın önüne getirmiş çocukları boyuyor.



Şimdiye kadar yazdıklarımda sıkıntı yok. Ama esnafın, işverenin bir sıkıntısı var; o da belediyenin sürdürdüğü politika. Denizli Belediyesi dağıtılan her broşürden 0,10 kuruş para alıyor. Bu zaten belediye nizamlarında varmış. Vatandaşın anlamadığı yıllardan beri bu kural neden uygulanmıyordu da şimdi uygulanmaya başladı. Mesela işveren 10 bin adet broşür dağıtmak istiyor, bunun için önce belediyeye gitmeli, 10 bin broşür için 1000 TL para ödemeli, sonra broşürlerin hepsini tek tek kaşeletmeli. Bütün bu işlemlerden sonra dağıttırmak için bir kaç öğrenci bulmalı onlara da 50'şerden 100TL verip dağıtmalı. Bunun dışında dağıtım yapılırsa, zabıtalar anında ensenizde. Bu iş için özel ekipler kurulmuş, mühürsüz broşürleri araştırıyorlar. Eğer bulurlarsa 1000TL'lik ceza yazıyorlar.



Bir diğer boyutu var işin eğer 10 bin broşürü herhangi bir gazete arasında dağıtırsanız, belediyeye para ödemiyorsunuz. Oraya vereceğiniz parayı (10 bin broşür için 0,08 kuruşlar 0,13 kuruş arası değişiyor) gazeteye veriyorsunuz. Yani her halukarda esnaf ürünlerinden kampanyalarından vatandaşı haberdar edebilmek için bu işleri mecburen yapıyor.



Kısa bir hesapla broşür bastırma ulaştırma masrafı 650TL gibi olsa 1000TL'de belediyeye veya gazetelere verilse 1650TL'ye maal oluyor kıymetli esnafıma. Yaptığı reklam esnafı ne kadar kurtarır bunu esnafım bilecek ona göre kalkışacak bu işe.



Belediye bunu gazetelere jest olsun diye mi yaptı bilemiyoruz ama yerel esnaf tanıtımını yapamıyor. Dükkanına gelen müşteriye bile broşür vermeye korkuyor. Ulusal firmalar nasıl olsa merkezden destek alıp bir şekilde reklamını yapıyor. Ama küçük esnaf bunu kaldıramıyor.



Belediyemizin de kendine göre hesapları var belki ama esnafın da ayakta kalabilmesi için ürün satması gerekiyor. Ürün satması için de reklam yapması... Tabela meselesini de bir başka gün yazalım...