Evet evet yanlış duymadınız.  Büyük küçük genç yaşlı bebek her zaman herkesi aşılanmaya davet ediyorum. Aşıdan korkmak olmaz, aşıya hayır demek deliliktir bence. Aşı insan evladının en temel koruyucusu, vücudun savunucusudur. İlaçtan etkili, ameliyattan kolay, zahmetsizdir.  Sofradaki ekmek gibi su gibi, hava gibi elzem, gök kubbede bizi koruyan melekler gibi temizdir. Kim ne söylerse söylesin değerlidir be gözüm. Belki biraz bu konuda gözümüzü açmaya ihtiyacımız var. 

Malum aşı dönemi bebeklikte başlar ilköğretimde devam eder.  Yeni doğan bebekler Sağlık Bakanlığı aşı takvimine göre her daim ücretsiz aile hekimliklerinde aşılanır. Çocukluk dönemini geçenler ise anaokulunda ya da ana sınıfında aşılanır. Pek bildik şeyler aslında ama gene de yazmasam olmaz. Bebekler doğar doğmaz anneden sağdan soldan hepatit olmasın ilk aşısı yapılır. Sonra sırayla dörtlü karması gelir, çocuk felci, zatürre aşısı, menenjit aşısı derken  bir -buçuk yaşına gelmeden sizinki birçok bebeklik, çocukluk mikrobuna karşı bağışıklanmış olur. Bu da yetmez salgın hastalık uyarısı alır almaz,  bakanlık hemen harekete geçer, 5 yaş-6 yaşında çocukları korumak için hatırlatma dozu aşı yapar, yaptırır.  Eh pek kıymeti bilinmez ama aşı sağlığın olmazsa olmazıdır. Demedi demeyin  her yerde söylüyorum, yetmedi yazıyorum ”Sağlığın  Olmazsa Olmazı Aşıdır”. 

Aşının içindekiler nedir derseniz, bu pek muhteremi şöyle anlatabilirim. İçinde çocuğu hastalıktan koruma yetecek miktarda mikrop vardır. Aklınız karışmasın hemen canım, hani bir ağaca başkasını nasıl aşılarsanız ve ürün alırsanız bu da öyle bi  şey…İçinde az miktarda mikropla vücudun  hastalığı tanımasına yardım eder, bazı koruyucularla  bozulmasını önlersiniz.  Bu kutsal karışım üretildiğin yerden taaa kolumuza yapılana kadar belli ısıda taşınır. Belli derecede buzdolaplarında saklanır ve aşılamak için gün sayar. Bir iki üç… derken miadı dolar,  tıbbı atık torbalar içinde toplanır, imha edilir. Sadece bebekler değil, okul çağında çocuklar,  gençler, yetişkinler, yaşlılar ve hatta kuduz olmasın diye ısırılanlar da aşılanırlar. Hac döneminde aile yakınlarınızın aşı için çağrıldığını duymuşsunuzdur mutlaka. Kutsal topraklara varmadan önce hastalık kapmamak için bir dozluk aşılar yapılır. 

Yeni dönemde yeni aşılar gündeme oturmak üzere. Mesela  65 yaşın üstündekilere zatürre aşısı, kronik hastalığı azanlara özellikle grip aşısı, tetanoz aşısı unutulmasa iyi olur. 16 yaşına gelen kız çocuklarımızda rahim ağzı kanserine karşı koruyucu aşı geliştirildi. Epey de yol alındı. Faz 4 denilen son dönem çalışmaları tamamlandı, şu an isteyen aileler yaptırabilmekteler. Sadece bu kadar la da değil yıllardır HIV(pozitif) halleri ile inim inim inleyen Afrika insanı çağın vebasından nasıl kurtulacak merak konusu idi. Bunun  için Birleşmiş Milletler düğmeye bastı. Aşı çalışmaları yapıldı son dönem çalışmaları sonrasında bu bölge halkını aşılamaya hazırlanmaktalar.  Yeni basım yayınlar mide ülseri için savaş yolu olarak aşının seçildiğinden bahsetmekteler ne güzel. 
Eeee ne duruyorsunuz o zaman, aşı vakti geldi de geçiyor bile, aşıdan korkmak olmaz aşısız hiç olma