COVID-19 daha sönümlenmeden bu yılda oldu olan!

Son dönem bilimsel yayınlar, sezona normalden daha erken giriş yapan “solunum sinsityal virüsünün (RSV),  özellikle Avrupa’da dolaşımının arttığını haber veriyor.

Hatta birkaç Avrupa Birliği ülkesi yüksek RSV dolaşımının ve buna bağlı ciddi akut solunum yolu enfeksiyonlarının sayısındaki artışı yalanlamadı…

Aslına bakılırsa, bu durum biz hiç yabancı değil…

Gel gelelim bu yıl RSV’nin artan bi aktivitesi var ve ne hikmetse sezonu pek erken açtılar.

RSV’yi size şöyle anlatabilir.

Öncelikle belirteyim ki; klinik tablosu kişiden kişiye değiş gösterir, genelde hafif şiddette semptomlarla seyreder, ancak beş yaşın altı çocuklarda ve 65 yaş ve üstü yetişkinlerde durum hayli farklıdır. Kronik hastalık haliniz varsa şu dönem lütfen daha dikkatli olun derim.

Bebek, hamileler ve yaşlılar  için birkaç aşı adayı var.

Ama henüz lisanslı bir aşısı elimizde mevcut değil.

Yüksek riskli bebekler için etkili  olabilecek pasif immün profilaksi(serum), sadece zor durumdaki bebekleri kurtamak için hazırda tututuluyor.

RSV için özel bir terapötik seçeneğimiz yok ama çaresiz de değiliz!

Bilim insanları, sağlık profesyonellerini; aşı keşfinin hızlanması, halk sağlığı risk iletişiminin artırılması, mevsimsel grip ve COVID-19 olgularının teşhişinde uyanık olunması, ayaktan ya da yatan hastalarda artan hasta yükünü yönetebilmek için hazırlık yapılması gerektiğini bilhassa; çocuk hastaneleri, yoğun bakım üniteleri ve uzun süreli bakım veren kuruluşlara özel önem verilmesi husunda bzileri uyarıyorlar….                                                                                                                                       

Toplumda iyi hijyen uygulamalarını teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen otörler; hasta iken  evde yüz maskesi kullanılması, el hijyeni pratiğinin devam edilmesi, kapalı ortamlardan uzak durulması, gerekiyorsa uzaktan çalışmaya geçilmesi hususlarına da dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.….                                                                                                                   

Dahası...

Bebek, yaşlı ve hamileleri korunmak adına tüm devletlerden; influenza, SARS-CoV-2 ve RSV enfeksiyonları ve buna bağlı hastaneye yatışlarını  eksiksiz bildirmeleri gerektiğini ısrarla hatırlatıyorlar….                                    

Biz de, halkın önünde saygı ile eğilerek, kamu adına öğrenip yazıyoruz.

Mottomuz neydi tekrarlayalım!

Sağlık en güzel armağandır!…                                                                                                                            

Herkese  iyi ve sağlıklı bir yıl dilerim….                                                                                                                                                         

(Kaynak: Suggested citation: European Centre for Disease Prevention and Control. Intensified circulation of respiratory syncytial virus (RSV) and associated hospital burden in the EU/EEA – 12 December 2022. ECDC: Stockholm; 2022. © European Centre for Disease Prevention and Control, Stockholm, 2022)