8 Mart'mış, Dünya Kadınlar Günü'ymüş, hafta sonuymuş, Cumartesi Pazarmış, resmi tatilmiş bilmez bizim köyde yaşayan analarımız, ablamız, kızımız, halamız, teyzemiz, yengemiz... 
O'nun için ilk önce; sabah erken kalkmak, hayvanların bakımını yapmak var. Çifte çubuğa gidilecekse hazırlık yapması lazım, hemen ocak başına geçip yufka yapması lazım, eşinin, çocuklarının karnını doyurması lazım. Lazım da lazım...

Başı, beli, dizi, ayağı ağrısa da çaktırmaz. Çaktırsa ne olacak ki, işi kaydı bırakıp hastaneye mi gidebilecek. O hastaneye giderse hayvanlara kim bakacak. Çocuklarına kim bakacak. 

Onun için kadının olmadığı bir hayata hayat diyemiyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar günü tam da tütün hazırlıklarına denk geldi. Dün köyde gördüğümüz kadınların çoğunluğu tarlada ocak başındaydı. Geçen yılın en güzel tütünlerinden alınan tohumlar toprakla buluştu. Tohumlar fidan olup tarlaya dikilecek. Sonra çapası var toplaması var, istiflenmesi var... Var oğlu var...

Kadın, kendine çiçek verince veya bir hediye alınca mutlu oluyor mutlaka, ama kendini güvende hissedince daha da mutlu oluyor. Sevdiklerinin sağlıkları, huzuru yerinde olsun da yeter ona. Sevdikleri için 'Yerinde sağolsun' der geçer.

'Yuvayı dişi kuş yapar' demiş atalarımız ama erkeğin de yardım etmesi lazım. Köylerde kadınlara böyle diyerek vermişler gazı, onlar da atalarından aldıkları gazla hız kesmeden devam ediyorlar. Ne zamana kadar, diz, bel gidene kadar. 

Bu yazıyı okuyorsan, yanında bulunan kadınlara yardım et. Dizleri, beli pes edinceye kadar bekleme, bir işin ucundan tut. Sen ondan mutlaka daha güçlüsün. Seni yormayacak bir iş ona çok ağır gelebilir. 

KADINA ŞİDDET

Kadına şiddet mi? Bitmedi gitti, daha dün Samsun'da sokak ortasında bir kadına çocuğunun önünde uygulanan şiddet. Bugün Denizli'de Muratdede Mahallesindeki olay. Bunlar sadece basına yansıyanlar. Benim sizin duymadığınız neler var kimbilir.

Kadınlara şiddet uygulayan mutlaka bir annenin evladı. Onun için erkek çocuklarımızı da iyi yetiştirelim. Yetiştirelim ki; ne annesine, ne kardeşine, ne karısına ne de bir başka kadına şiddet uygulamasın.

Kadın hayatın tam ortasında, en iyi insanı da, en kötü insanı da o yetiştiriyor. 

Şehirdeki kadınları da bir başka özel günlerinde yazalım.

Tüm okurlarımızın kadınları günü ve bütün günleri, sağlıklı, huzurlu, mutlu ve en önemlisi güvenli olsun...

Sağlıkla kalın...