Eğitimle ilgisi olmayan veya konuya düz mantıkla bakan bir kimseye göre dershanelerin halkın sırtında bir yük gibi görüp kaldırmak istenmesi ilk etapta kulağa hoş gelebilir.Ama gerçeklerin böyle olmadığı gibi, yapılmak istenen şey realitelerle hiç mi hiç uyuşmuyor.Milli Eğitim Okullarında birbiri arasındaki eşitsizlik,kalite sorunu halledilemeyen bir çok problem dersaneleri kaçınılmaz kılıyor. En üst düzeyden Sayın Cumhurbaşkanı “Önce dershaneye olan ihtiyacı ortadan kaldırmak gerekir.” derken olaya soğukkanlı ve sağduyulu bir yaklaşım sergiliyor.Ücretsiz hizmet veren okuma salolarının kim vurduya kurban edilmesi farklı niyetleri akla getiriyor. Halledilmesi gereken bunca konu varken Dershaneleri,okuma salonlarını kapatma konusunda ki ısrar acaba, neden,bu ısrarın sebebi ne??  İstifhamlar kafaları kurcalıyor. Dershanelerin kapatılma gerekçeleri inandırıcılıktan uzak.Hazırlanan taslağa göre bedava hizmet veren etüt merkezleri ve okuma saonları da  kapatılıyor. Dershanelerin yüzde 80’i  özel okula dönüştürülemesi imkansız. Kapatma için ileri sürülen sebeblerin hiç inandırıcılığı yok.Olaya vakıf olan insanlar böyle mantık dışı realitelere aykırı bir avayı savumanınarkasında ne olduğunu anlamaya çalışıyor.Zamanda ileri sürülen gerekçelerin tutarsızığı maddeler halinde alatılmış.
1- Paralı olduğu için kapatıyoruz!
Dershaneler paralı olduğu için kapatılıyorsa aynı mantıkla özel hastanelerin, kolejlerin vs. de kapatılması gerekmez mi? Dershanelerin eğitim bedeli Anadolu’da 1.500-2.000 TL, büyükşehirlerde ise 3.000-4.000 TL. Orta halli bir kolejin fiyatı ise Anadolu’da 5 bin TL iken, büyükşehirlerde ortalama 15 bin lira. Nereden baksanız 5 katı. O halde bu kurumlarda mı kapatılmalı! Kaldı ki, kanun taslağında sadece dershanelerin değil parasız olan etüt merkezlerinin de kapatılması öngörülüyor. Demek ki ‘paralı oldukları için kapatıldıkları’ gerekçesi doğru değil.
2- Dershaneler okula dönüşsün!
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın kendisi mevcut dershanelerin sadece yüzde 20’sinin dönüşüme uygun olduğunu açıkladı. MEB’in yaptığı araştırmada ise 3 bin 10 dershaneden yalnızca 263’ünün ‘dönüşüme’ uyumlu olduğu ortaya çıktı. Hal böyle iken bu kurumları nasıl dönüştüreceksiniz? Diyelim ki yüzde 15’i dönüştürdünüz; geriye kalan yüzde 85 ne olacak? 
3- Okula dönüşenlere teşvik verilecek!
Halihazırda özel okulların durumu ortada. Kontenjanlarının yüzde 40’ı boş. Devletimiz neden bunları desteklemiyor? Kaldı ki, dershanelerden bozma okullara destek verildiğinde diğer özel okullar ‘Biz neden ayrı tutuluyoruz?’ demeyecek mi? Ve madem samimiyiz, dershaneye giden öğrencileri neden desteklemiyorsunuz? Bunun devlete maliyeti daha az olmaz mı? 
4- Öğretmenler mülakatla alınacak!
Neden dershanelerdeki öğretmenler KPSS’yle değil de mülakatla alınıyor? Bu, yıllardır bekleyen öğretmen adaylarına haksızlık değil mi? Kaldı ki, mülakatta objektif olunacağı da tartışma konusu. Öğretmenler hangi kritere göre kamuya alınacak? Neye göre seçilecek?
5- Terörle mücadele birimleri mi var?
Dershanelerin bizatihi kendisi terörle mücadeledir. Özellikle Güneydoğu ve Doğu’da okuyamayan, işi olmayan genç ne yapacak? Dağın yolunu tutacak ve tutuyor. O kurumlarda bir gencin bile eğitim alıp üniversiteyi kazanması kazançtır. Bugün bölgenin kanaat önderleri bile dershanelerin dağa giden yolu kestiğini söylüyor. 
6- Fırsat eşitliği sağlamıyorlar!
Dershanelerin kuruluş amacı öğrencilere ‘fırsat eşitliği’ sağlamaktır. Kolejde okuyan bir öğrenciyle devlet okulundaki bir çocuk için günümüzde şartlar eşit midir? Parası olan çocuğunu kolejde okutuyor zaten. Olmayanlar ne yapacak? İşte dershaneler yıllık fiyatları 6 bin TL ile 15 bin TL arasında değişen kolejlere çocuklarını gönderemeyenler için bir fırsattır. Dershaneler kapatılırsa veli, çocuğunu nereye gönderecek? Özel dersin saati 100 TL’den başlıyor. Burada olan yine yoksul vatandaşa olacak.
7- Ben çocuğumu dershaneye göndereceksem, devlet okulları neden var?
Aileler çocuklarını neden dershaneye gönderiyor? Türkiye’de eğitim sisteminin içinde bulunduğu içler acısı durum herkesin malumu.11yılda 5bakan değişti. Sistem 11 yılda 6 kez değiştirildi. Devletin okullarında okuyan çocuklar, devletin sorduğu soruları cevaplayamıyor. Bütün bunların sonucu olarak, eksikleri tamamlamak için dershane denilen yapı ortaya çıkıyor. 
8- Okullarda kaliteyi artıracağız!
Bunun yapılması için dershanelerin kapatılmasına gerek yok ki… İkincisi sınavla liseye, üniversiteye öğrenci almaya devam ettiğiniz sürece dershanelere olan ihtiyaç sürecektir. Diyelim ki bütün devlet okulları Robert Koleji gibi eğitim veriyor. Ancak siz liseye, üniversiteye sınavla alıyorsunuz. Ne yapacak veliler? Çocuğunu yine özel dershaneye, kursa, hocaya gönderecek. Zira ortada bir yarış var. Ve bir soru çok şey demek.
Dershane yükünü toplumun sırtından alalım derken fakirin üniversiteye giriş kapısı olan Dershane kapısını kapatarak,Zengine özel dersle üniversiteye buyur denmiş olacaktır.
Güneydoğuda bir çok gencin dağa çıkmasını engelleyen en büyük etkenlerden birisi de dershaneler, etüt merkezleri ve okuma salonlarıdır. Bu gerceği yöre halkı gördüğünden bu kurumlara sahip çıkmıştır.Binlerce genç bu kurumlar sayesinde vatana millete faydalı bireyler haline gelmiş,terörün kucağına düşmekten kurtarılmıştır.Tekerlerine çomak sokulanlar bunu fark ettiklerinden bu kurumları molotofla yakmak,ölümle tehdit etmek ve korkutarak hizmet edenleri yıldırmak istemektedirler.
Yakın zamanda bu hizmetlere  dokunanın yandığına ,düğmeye basanların feryatlarına herkes şahit oldu. İnşallah İş gayretullaha dokunmadan yanlıştan dönülür. Tarih ibret alınırsa tekerrür etmez.