Temmuz ayı zammının arkasındaki nedenlerden biri, kanun gereği sigaranın ÖTV'sinin Ocak ve Temmuz aylarında geçmiş 6 aylık üretici enflasyonu (ÜFE) kadar artırılması.

Denizli Milletvekili Ök, Aile Şirketlerinin Vergi Ödemediği İddialarını Kabul Etti Denizli Milletvekili Ök, Aile Şirketlerinin Vergi Ödemediği İddialarını Kabul Etti

Bu durumda, altı aylık ÜFE'nin yüzde 20'nin altında olmaması gerekiyor, bu da fiyatların en az 10 lira daha artmasına neden olacak.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın belirli bir yetkisi bulunmakta. Eğer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yetkisini kullanmazsa, sigara ve alkollü içeceklerdeki ÖTV Temmuz ayında yüzde 20 oranında artırılacak.

Zam Detayları: Şu anda sigarada asgari maktu vergi sigara başına 1,4249 lira olarak belirlenmiş durumda. 20 sigaralık bir pakette bu rakam 28,5 liraya denk geliyor.

Yapılacak yüzde 20'lik artışla birlikte paket başına asgari maktu vergi tutarı 34,2 lira olacak. Ayrıca, paket başına ikinci bir maktu vergi olan 4,8 lira da yüzde 20 artışla 5,8 liraya yükselecek.

Sigaranın vergilendirilmesinde bir diğer önemli şart ise satış fiyatının yüzde 57'sinin asgari maktu vergiden daha az olmaması gerekliliği. Bu da ÖTV açısından sigaranın perakende satış fiyatının 60 liranın altında olamayacağı anlamına geliyor. Şu anki durumda, en düşük sigara fiyatı 56 lira iken, yapılacak 10 liralık vergi artışıyla birlikte en ucuz sigara fiyatı da 66 liraya yükselecek. Bu durumda vergi oranı da yüzde 82.5 olarak hesaplanacak.

kaynak haberturk