PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan tarafından, vekâleten PAÜ Fen Fakültesi Dekanlığına atanan, Şimdiye kadar 12’si üniversitelerin araştırma fonları, beşi TÜBİTAK, 17’si Bakanlıklar, dördü AB fonları ve beşi uluslararası kuruluşlarca desteklenmiş toplam 43 bilimsel araştırma, projesinde yürütücü ve araştırmacı olarak görev alan Prof. Dr. Yakup Kaska ile ilgili tercih, akademik çevreler tarafından da olumlu karşılandı.

PROF. DR. YAKUP KASKA KİMDİR?

Denizli’nin Tavas İlçesinin Avdan Köyünde 2 Ocak 1970 tarihinde doğdu. İlkokulun ardından Devlet Parasız Yatılılık sınavını kazanarak Ortaokul ve Liseyi sırasıyla Denizli-Yeşilköy Ortaokulunda ve Denizli Lisesinde tamamladı. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesinde tamamladıktan sonra 3 yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nda Biyoloji Öğretmenliği yaptı.

Daha sonra yüksek lisans ve doktora çalışmaları için YÖK bursu kazanarak 1993 yılında Pamukkale Üniversitesi kadrosuna girdi. 1998 yılında Doktorasını İngiltere’de tamamladıktan sonra Pamukkale Üniversitesinde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Doçentlik unvanını 2005 yılında, Profesörlük unvanını 2011 yılında almış ve halen Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Bilimsel çalışmalarını deniz kaplumbağaları üzerine yürüten Yakup KASKA’nın uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış 45 makalesi, 93’ü uluslararası ve 78’i ulusal olmak üzere toplam 171 bildirisi bulunmaktadır. Ayrıca 11 kitapta yazar olarak yer almaktadır. Bilimsel çalışmaları uluslararası literatürde 1250’nin üzerinde atıf almıştır.

Şimdiye kadar 12’si üniversitelerin araştırma fonları, beşi TÜBİTAK, 17’si Bakanlıklar, dördü AB fonları ve beşi uluslararası kuruluşlarca desteklenmiş toplam 43 bilimsel araştırma, projesinde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır. 2007 yılında Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı araştırma projesi teşvik ödülü almıştır. Halen iki uluslararası projede görev yapmaktadır. Üniversite, Bakanlıklar ve Yerel Yönetimleri bir araya getirerek Türkiye’nin ilk Deniz Kaplumbağa Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER)’i kurmuş ve halen bu merkezin müdürlüğünü yürütmektedir. Ayrıca ilki 2007 yılında Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu diğeri 2015 yılında 35. Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu olmak üzere iki sempozyumda başkanlık görevi yapmıştır.

dekamer deniz kaplumbagalarini denizde de koruyacak OQw3b3NE 780x400 1
Türkiye’de ilk kez düzenlenen 35. Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu toplam 80 ülkeden yaklaşık 1000 kişinin katılımıyla gerçekleşmiş, bu dönemde Dünya Deniz Kaplumbağaları Birliği Başkanlığı görevini de yürütmüştür. Bu sırada dünyada ilk kez uygulanan bir yöntem ile bir deniz kaplumbağasına 3D yazıcıda üretilen protez çene takan ekibin başkanlığını yapmıştır.

Halen Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği, Deniz Kaplumbağaları Uzmanlar Grubunun [International Union For Conservation Nature (IUCN) Marine Turtle Specialist Group-MTSG] Akdeniz’den sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Çalışma alanıyla ilgili konularda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı nezdinde oluşturulan Bilim Komisyonlarında görev yapmakta olan Yakup KASKA evli ve iki çocuk babasıdır.