DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, kaplumbağanın Mısır’ın Bardawill Gölü’ne kadar ulaştığını belirtti. 2020 yılında Antalya’nın Kemer ilçesi Göynük Mahallesi’nde bitkin bir halde bulunan "Lara Barış", DEKAMER tarafından tedavi edilmiş ve uydu takip cihazı ile denize bırakılmıştı. Kaplumbağa üzerindeki cihaz sayesinde 1,5 yıl boyunca takip edilen Lara Barış, 49 günde 600 kilometrelik bir yol kat etmişti.

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Kaska, “Lara Barış”ın sinyalinin son olarak Mısır’ın Bardawill Gölü’nde alındığını ve bir süredir takip edilemediğini ifade etti. Kaska, bu durumun uluslararası işbirliğiyle deniz kaplumbağalarının korunması gerekliliğini vurguladı.

Denizli Emniyeti bayram dönüşü için alternatif güzergah duyurdu Denizli Emniyeti bayram dönüşü için alternatif güzergah duyurdu

DEKAMER, Türkiye'deki deniz kaplumbağalarının yuvalarının korunması, yaralanmalarının sebeplerinin tespiti ve tedavilerinin yapılması konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Prof. Dr. Kaska, teknolojinin sunduğu imkanlarla kaplumbağaların göç rotalarını ve Akdeniz'deki dolaşım alanlarını araştırdıklarını belirtti.

Kaska, “Lara Barış”ın 4 bin kilometrelik yolculuğunun, deniz kaplumbağalarının sadece üredikleri kumsallarda değil, geniş deniz alanlarında da korunması gerekliliğini ortaya koyduğunu dile getirerek, DEKAMER'in Avrupa Birliği fonlarıyla diğer Akdeniz ülkeleri ile işbirliği yaparak deniz kaplumbağalarını koruma çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

caretta-lara-baris-denizli-kaplumbaga-yakup-kaskacaretta-lara-baris-denizli-kaplumbaga2caretta-lara-baris-denizli-kaplumbaga3caretta-lara-baris-denizli-kaplumbaga1