Kuzine gemilerde yemek pişirilen yer ve mutfak anlamına gelmektedir. Daha genel anlamda kuzine bir soba çeşididir. Hem ısınmaya hem üzerinde su ısıtmaya ya da fırınında yemek pişirmeye yarayan büyük yatay bir mutfak sobasıdır.

Kuzine Soba Nedir?

Kuzine soba iç mekânı ısıtırken aynı anda fırın bölümünde yemek pişirme imkanı sunan soba modelidir. Modeline uygun olarak odun ya da kömür yakılarak kullanılır. Doğalgaz ve elektrik masraflarını düşürmesi ile avantajlıdır. Kuzine soba farklı tasarım çeşitleri ile farklı dekorasyon zevklerine hitap etmektedir. Kuzine sobalar geniş metrekareli alanları ekonomik şekilde ısıtmak için kullanılan ısıtma aracıdır.

Kuzine Soba Nasıl Yakılır?

Kuzine soba yakılırken şu adımlar izlenebilir:

  1. İlk adımda kuzinesobanın kovası dışarı alınır, model sadece ateş haznesinden oluşuyor ise aynı işlemler hazne için uygulanır.
  2. Kovanın zemin alanına, kovada bulunan hava deli kapanmayacak şekilde kömür ya da odun koyulur.
  3. Kömür koyuluyor ise kovanın yarısına gelecek miktarda yerleştirilir.
  4. Kömürlerin üstüne çıra inceliğinde kesilmiş odunlar, aralarında bir boşluk kalması için çatı formunda dizilir.
  5. Daha sonra boyunca odunların iki yanına kalın kesilmiş odunlar arada boşluk kapatmayacak derecede yerleştirilir.
  6. Kova sobanın içerisine alınır.
  7. Dışarıdan bir adet çıra yakılır ve odunlar ile hazırlanan boşluğun içerisine atılır.
  8. Üstten tutuşturma adı verilen bu teknik ile en sağlıklı kuzine soba yakma yöntemidir.
  9. Bunun ardından alevlenme gerçekleşir.

Kuzine Sobanın Fırını Nasıl Kullanılır?

Kuzine soba fırınını kullanmak için izlenen adımlar şöyle sıralanabilir:

  1. İlk olarak üstten tutuşturma yöntemi ile soba yakılır.
  2. Bundan sonra 5 ila 10 dakika kadar fırın bölümünün ısınması beklenir.
  3. Verimli bir sıcaklık elde edebilmek için fırın bölümünün önünde ve arkasında bulunan hava delikleri açılır.
  4. Ardından ısıya dayanıklı bir tepsi içine yemek konulur ve fırın bölmesine yerleştirilir.
  5. Fırın camın fırının kapağında bulunan cam sayesinde yemek pişirilirken pişme oranı kontrol edilebilir.
  6. Yemeğin alt kısmının daha iyi pişmesi isteniyorsa alt hava kapağı, üstünün kızarması isteniyorsa üst hava arka hava kapağı yarı açık şekilde tutulabilir.

Kuzine Sobanın Avantajları

Kuzine sobanın avantajları saymakla bitmez. En büyük avantajı enerji tasarrufu sağlamasıdır. Kışın ısınmak amacıyla evlerde doğalgaz, kalorifer, elektrikli ısıtıcılar gibi birçok ısınma yöntemi kullanılır.Bu ısınma yöntemleri çoğu zaman sağlıksızdır ve çok masraflıdır. Doğalgaz faturaları ve kalorifer de iyi bir ısınma sağlamak için harcanan paralar kesinlikle ev bütçesine zarar verir. Kuzine soba ile ısınmak bu anlamda çok tasarrufludur. Özellikle odun ile kuzine soba yakmak hem tasarruflu hem de ısınma anlamında kaliteli bir ısınma sağlar.

Kuzine sobanın bir diğer avantajı ise sağlıklı bir ısınma ortamı oluşturmasıdır. Diğer ısınma tiplerinin aksine ortamı ısıtırken nem dengesini korur. Böylece kışın hastalanmak gibi bir şey çoğu zaman söz konusu değildir. Özellikle odun ile yakılan kuzine sobalar da doğalgaz zehirlenmesi ya da kömür zehirlenmesi gibi ölüm riski taşıyan etkenlerin önüne geçilmiş olunur.

Kuzine soba genellikle mutfaklarda bulunur. Çok büyük bir soba çeşidi olan kuzine sobalar mutfaktan itibaren bütün odalara ısısını yayarak evi ısıtır. Bu ısıtma işlemini yaparken aynı zamanda yemek pişirilebilir ve zaten pişmiş olan yemekler üst tablaya alınarak ısısı korunabilir. Hem sağlıklı bir şekilde yemek pişirmiş olunur hem de yemek pişirmek için gereken aletler den tasarruf edilmiş olunur. Isıtırken pişirme özelliği ile hem ısınmadan hem de yemek pişirme den tasarruf edilmesini olanak sağlar.

Bir çok kuzine soba modelini https://www.kuzinesoba.net/ sitemizde bulabilir ve satın alabilirsiniz.