Bulgaristan vize Bordo pasaportlar, Schengen vizesi hakkı bulunmayan ve Bulgaristan'a turizm amaçlı seyahat edecek Türk vatandaşlarına verilmektedir. Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları Bulgaristan'a ticari veya turistik vize ile giriş yapabilirler. Bordo pasaportlar umuma mahsus pasaport olarak kabul edilmektedir. Schengen vizesi almaya hak kazanan (Avrupa Birliği Üye Ülkeleri, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre) veya kısa süreli seyahatler (180 gün içinde 90 gün) için vizeye ihtiyaç duymayan kişiler mevcut pasaportları ile Bulgaristan'a giriş yapabilirler.

Siyah pasaport, diplomatlar ve devlet memurları tarafından kullanılan resmi pasaporttur. Gri pasaport ise iş seyahati amacıyla veya devleti uluslararası kuruluşlarda temsil etmek amacıyla kullanılır. Bu pasaportlar halka değil, sadece devlet memurlarına verilir. Schengen vizesi veya ulusal vizesi olan Türk vatandaşları bordo pasaportları ile Bulgaristan'a giriş yapabilirler. Schengen vizesine ihtiyaç duymayan Türk vatandaşları, Bulgaristan'ı ziyaret etmeden önce ziyaret ettikleri başka bir ülke için geçerli bir vizeye sahiplerse, bordo pasaportlarıyla Bulgaristan'a girebilirler. Türk vatandaşları ayrıca, Avrupa Birliği'nin başka bir üye ülkesi veya İsviçre tarafından verilen oturma izni veya geçici oturma iznine sahiplerse Bulgaristan'a vizesiz girebilirler.

D-Tipi Turist Vizesi Başvuru İşlemleri (Kısa Süreli): Turist vizesi başvuruları için eksiksiz doldurulmuş bir başvuru formu, planlanan dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerlilik süresi olan bir pasaport ve 2 adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir. Bulgaristan seyahat acentesi tarafından yapılmış otel rezervasyonu onayı ve seyahat sigortası belgesi de gerekmektedir.

D-Tipi Ticari Vize Başvuru İşlemleri (Kısa Süreli): Ticari vize başvuruları için eksiksiz doldurulmuş bir başvuru formu, planlanan dönüş tarihini aşan en az 3 ay geçerlilik süresi olan bir pasaport, 2 adet biyometrik fotoğraf ve Bulgaristan'daki ilgili iş kuruluşundan davet mektubu gerekmektedir. Davet mektubu bulunmaması halinde, mensubu olduğu Türk iş kuruluşundan davet mektubu ibraz edilebilir. İşadamlarının başvuruları için seyahat sigortası belgelerini ibraz etmeleri gerekmektedir.

D-Tipi Ziyaretçi Vizesi Başvuru İşlemleri (Kısa Süreli) Ziyaretçi vizesi başvuruları için gerekli evraklar şu şekildedir;

l Doğru olarak doldurulmuş bir başvuru formu

l Planlanan dönüş tarihini aşan en az 3 ay geçerlilik süresi olan bir pasaport

l 2 adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir.

l Akraba veya arkadaş ziyaretinde bulunacak başvuru sahipleri için; ziyaret edeceği kişiden kişisel bilgilerinin ve imzasının bulunduğu davet mektubu.

l Tıbbi tedavi görecek başvuru sahipleri için Bulgaristan'da bulunan bir hastaneden bu ülkede tedavi göreceklerine dair rapor sunmaları gerekmektedir.

Kısa Süreli Bulgaristan Vize Başvuru Şartları

 Kısa süreli Bulgaristan vize başvuru şartları, seyahat amacının açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Seyahatin bireysel mi yoksa grupla mı yapılacağı belirtilmelidir. Başvuru sahibi öğrenci ise okul tarafından verilen belgeleri ibraz etmelidir. Başvuru sahibi bu belgelere ek olarak pasaport veya kimliğinin bir kopyasını da ibraz etmelidir. Başvuru sahibi, planlanan dönüş tarihinden itibaren en az altı ay geçerli olan bir pasaportu ibraz etmelidir.

Başvuru sahibinin pasaportu yoksa bir pasaport başvurusunda bulunmalıdır. Başvuru sahibi, pasaportun düzenlenmesinden sonraki üç ay içinde yetkili bir fotoğraf iki adet biyometrik fotoğraf sunmalıdır. Fotoğrafların yüksek kalitede ve renkli olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden veya seyahat acenteleri olmak üzere yetkili Bulgar kurumlarından temin edilebilecek bir vize başvuru formu sunması gerekmektedir. Ayrıca, seyahat amacını belirten bir ön yazı da bu formla birlikte sunulmalıdır. Vize başvurusu Bulgar alfabesi ve Türkçe olarak doldurulmalıdır. Başvuru sahibinin gidiş-dönüş bilet rezervasyonunu ibraz etmesi gerekmektedir. Bu biletlerin daha sonra satın alınabileceğini ve başvuru sahibinin adına olması gerekmediğini belirtmek gerekir. Ancak, bu bilet rezervasyonunun iade edilebilir ve Bulgaristan'dan ayrıldıktan sonra en az üç ay boyunca geçerli olduğundan emin olmak gerekir.