Yolcu otobüslerinin kaç kişilik olacağı sorusu farklı cevaplar almaktadır. Bunun sebebi ise firmaların ve otobüslerin sahip oldukları kapasitelerin değişim göstermesidir. Yaşadığımız bu günlerde bazı firmalar koltuk sayılarını azaltmayı seçmiştir. Bunun sebebi ise kendi firmaları ile yolculuk yapan kişilerin çok daha rahat bir şekilde yolculuk aşamalarını tamamlamalıdır. Bu koltuk sayısı düşürme işlemi kalan koltukların daha geniş bir yapıda olmasını ve daha rahat bir yolculuk aşamasına sahip olunmasını sağlar. Ancak ne yazık ki günümüzde bu koltuk sayılarında düşüş değil yükseliş yapan firmalar da yer almaktadır. Bu firmalar ise yolcularının rahatını düşünmeyerek yalnızca kendi kazanç oranlarını yükseltmek isteyen ve refah oranı düşük olan firmalardır. Bu otobüsler içerisinde seyahat eden kişiler tüm seyahat boyunca sıkışık koltuklar arasında oturmak zorunda kalır. Bu sebepten dolayı da müşteri memnuniyetinin çok düşük seviyelerde olduğu görülür.

Yukarıda bahsedilen sebeplerden dolayı da bir yolcu otobüsünün kaç kişi olacağı konusunda net bir cevap verilememektedir. Ancak standartlara bakılarak şu şekilde bir sıralama yapılabilir:

●        Şehirlerarası yolculuk yapmakta olan otobüsler genel olarak 50 ila 55 kişilik otobüsler olmaktadır.

●        Büyük kapasiteleri otobüslere nazaran yarı boyutlarda olan otobüsler ise 30 ila 35 kişi arasında bir yolcu alma kapasitesine sahiptir. Bu kapasitenin yanında bir şoför koltuğu ve onun yanında da bir muavin yeri bulunur.

●        Bu otobüslere nazaran çok daha küçük boyutlara sahip olan yolcu otobüsleri ise 25 ila 30 kişilik bir yolcu taşıma kapasitesine sahip olmaktadır. Bu otobüste şoförün yan tarafında bir muavin koltuğu bulunmaz.

●        Belediye otobüsleri, şehirler arasında değişen bir sisteme sahip olsa da genel olarak 20 ya da 25 kişilik bir taşıma kapasitesine olanak tanır. Bu kapasite aşıldığı zamanlarda daha büyük otobüsler tercih edilmeye çalışılmaktadır.

Standart bir yolcu otobüsü sahibiyseniz eğer bu durumda yolcularınızın refahını düşünmeli ve koltuk sayınızı ona göre ayarlamalısınız. Yolcu otobüslerinin detaylarını incelemek ve satılık yolcu otobüslerini görmek için aşağıdaki siteyi ziyaret edebilirsiniz.

https://autoline.com.tr/