Denizli Şirketler Basketbol Ligi'nde heyecan başladı Denizli Şirketler Basketbol Ligi'nde heyecan başladı

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla kurulan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2023 Yılı Raporunu yayınladı. Buna göre geçtiğimiz yıl Türkiye’de toplam 315 kadın cinayeti gerçekleşti, 248 kadının ölümü de şüpheli olarak raporda yer aldı.

Raporda öldürülen kadınların yüzde 65’inin evinde katledildiği bilgisi yer aldı. Cinayete kurban giden kadınların yüzde 55’inin ateşli silahlarla, yüzde 31’inin kesici aletlerle ve yüzde 6’sının ise boğularak öldürüldüğü kaydedildi.

Cinayet gerekçelerine ilişkin değerlendirmede ise kadınların yüzde 29’unun kendi hayatına dair aldığı kararlar nedeniyle öldürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

CİNAYETİ KİM İŞLEDİ?

2023 yılındaki kadın cinayetlerinde katil zanlılarının yüzde 41’lik bölümünü eşler oluşturdu. Kadınların yüzde 14’ü birlikte oldukları erkekler tarafından, yüzde 9’u ise ayrıldıkları eşleri tarafından öldürüldü. Cinayetlerin yüzde 5’inde ise fail eski erkek arkadaş çıktı.

Ölen kadınların yüzde 4’ünün koruma kararı aldıkları da araştırmada ortaya çıkan bir diğer sonuç oldu. Öldürülen kadınların yüzde 51’inin çocuk sahibi oldukları yüzde 1’inin ise hamile oldukları belirlendi.

Raporda Denizli'de 5 kadının cinayete kurban gittiği bilgisi paylaşıldı. Rapora ilişkin platformun genel sekreteri Fidan Ataselim; "Şiddet tam içimizde. En yakınımızdakilerden geliyor. Kadınlar en yakınları tarafından ldürülüyor" ifadelerini kullandı.