Yüzük almak, eski yüzüğü daraltma veya genişletme işleminden pahalı olabilir. Hamilelikten ya da farklı sebeplerden kilo değişimi yaşayanlar, yüzük satın almak yerine takılarının genişliğini değiştirebilirler. Bu işlem, lazerle kesme ve birleştirme aşamalarını içerir. Temizleme ve cilalama sayesinde bu yüzük, yeni gibi görünür: iz kalmaz.

Kilo değişimi, parmaktaki geçici şişlik ve yüzüğü farklı parmağa takmak istemek çap değişiminin nedenlerinden.

Yüzüklerin farklı modelleri bulunur. Yüzükler değerli taşlardan ve değerli madenlerden yapılabilir. Değerli madenden ve taştan yapılan yüzükler satılırken değer kaybedebilir. Bu nedenle satmak yerine büyültme ve küçültme işlemi yapılır. lorapırlanta.com.tr’den Cumhur Kumaş anlattı.

Yüzük Daraltma Sebepleri

●        Örnek olarak kişi safir yüzük aldığı dönemde daha yüksek bir kiloya sahipken zamanla zayıflayabilir. Böyle bir durumda kişinin parmakları da zayıflar ve yüzük dar gelmeye başlar. Bu nedenle yüzüğün daraltılması gerekir.

●        Aynı şekilde kişi yüzüğü alırken vücudunda ödem kaynaklı şişlik olabilir. Zamanla ödemin gitmesiyle beraber yüzükte parmağa bol gelir.

●        Yüzük alımı yaparken kişi hamile olabilir. Hamilelikle beraber vücutta kilo artışı ve şişme gibi durumlar gelişir. Doğumdan sonra kişi eski hâline döndüğünde yüzükte bol gelir. Bu nedenle daraltma işlemi gerçekleşir.

●        Her parmağın ölçüsü birbirinden farklıdır. Kişi yüzük alımı yaparken belirli bir parmağa alır. Daha sonra başka parmağa takmak istediğinde yüzük geniş olabilir. Bu durum da bir yüzük daraltma sebebidir.

Yüzük Genişletme Sebepleri

●        Kişi, örneğin beştaş yüzük aldığı dönemde zayıf olabilir. Zamanla kilo artışı yaşadığında ise bu yüzük, kişiye dar gelir. Böyle durumlarda yüzük genişletme yapılabilir.

●        İnsan vücudu zamanla değişen ve gelişen bir yapıya sahiptir.Bir ay arayla bile vücutta birçok değişim meydana gelebilir. Bu değişimlerden kaynaklı yüzük gibi aksesuarlar dar gelir. Yüzük değişimi yapmak maliyetli olabildiğinden yüzük genişletme tercih edilir.

●        Lazer ile kesilen tektaş pırlanta yüzük, büyütme yapılırken yüzük açılarak, gerekli ölçüde bir parça eklenir. Tam tersi küçültme işlemi yapılırken ise belirlenen ölçü kadar bir parça lazerle kesilir ve pırlanta yüzükten çıkarılır. Bu iki durumda da yapılan işlemde yüzükteki birleştirme lazer aracılığıyla kolay ve sağlıklı bir şekilde yapılmış olur. Böylelikle yüzük üzerinde kesme ve birleştirme izleri olmaz.

●        Ayrıca yapılan ölçülendirme işlemleri ardından yapılacak temizleme ve cilalama işlemleri ile tektaş pırlanta yüzüğün ilk günkü gibi görünmesini sağlar. Pırlanta yüzüğün daraltılması ve genişletilmesi ustalık isteyen bir iştir.

Yüzüklerde kişiye göre beden değişimi yapılır. Yüzükler bu beden değişimini yaparken değer kaybetmezler. Yüzükleri daraltıp genişletme işlemi milimle yapılan bir işlemdir. Eklenen veya çıkarılan parça çok küçüktür. Bu nedenle değer kaybına uğramaz. Yüzük daraltma ve genişletme işlemlerinin ustalar tarafından yapılması uygundur.

Haber TS