Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelince, mevsim şartlarından kaynaklanan tarla fareleri sorununa karşı vatandaşlara toplu mücadelenin önemi anlatıldı. Çardak ilçesi Merkez Mahallesinde gerçekleştirilen toplu mücadelede İlçe Müdürü Eşe Üret, teknik personeller ve mahalle muhtarları ile çok sayıda üretici katılım sağladı. Toplu mücadelenin önemi konusunda üreticiler ile birlikte iş birliği içerisinde olduklarını ifade eden Müdür Üret, “Bu sene tarla faresi popülasyonu yoğun bir şekilde artış göstermiş olup, ilçe müdürlüğümüz tarafından zehirli buğday dağıtımı yapılarak mücadelenin etkin olabilmesi için toplu tarama ve derin sürümün yapılması gerekmektedir. Çiftçilerimize bu konuda duyarlı olmalarını diliyorum” dedi.

Denizli’nin coğrafi işaretli ürünleri Avrupa’ya çıkacak Denizli’nin coğrafi işaretli ürünleri Avrupa’ya çıkacak

Beslenme deliklerine zehirli buğday bırakmaları önemlidir

Tarla faresinin kültür bitkileri ile çayır mera bitkilerinin yeşil aksam, tohumları ve meyveleriyle beslendiğine işaret eden Üret, "Ayrıca yiyecek bulamadıklarında meyvelik ve orman fidanlıkların gövdeleri ile kök boğazını kemirerek zarar verirler. Şartlar uygun olduğunda 2 ayda bir ve her seferinde 6-10 arası yavru yapması, doğan yavrularında 2-3 ay sonra üremeye başlaması nedeniyle çok hızlı çoğalabilen bir zararlıdır. Tarla faresinin doğal düşmanları olan yılan, baykuş, sansar, tilki, gelincik, atmaca, şahin, doğan gibi hayvanlar fare ile beslenmektedirler. Tarla faresi mücadelesinde bireysel mücadeleden öte üreticilerimizin aynı anda toplu olarak tarlalarındaki beslenme deliklerine zehirli buğday bırakmaları mücadelenin etkinliği açısından önemlidir. Bundan dolayı etkin mücadele için çiftçilerimizin büyük kısmının katılımıyla toplu ve taramalı mücadele yapılmalıdır. Böylece o bölgede bulunan mera, yol kenarları, sulama kanalları etrafı, orman, nadasa bırakılan tarlalar ve işlenmeyen arazilerin bir bütün olarak taranması ve kimyasal mücadelenin yapılması başarı için önemlidir. Yapılacak uygulamada 25 metrekareye 4-5 işlek delik görüldüğünde, il, ilçe müdürlüklerinden zehirli buğday temin ederek plastik kaşık ve eldivenle beslenme deliklerinin iç kısmına el değmeden 5 adet zehirli buğday kullanılarak üreticilerimiz toplu şekilde mücadele etmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Üretici Mehmet Arıkan ise yoğun olarak baş gösteren tarla faresini önlemek için il ve ilçe müdürlüğü personelinin desteklerinden dolayı teşekkür etti. Üretici Arıkan, “Biçilmiş ve sürülmeyen tarlalar veya meralar da bu kapsamda olabilir bunların toplu mücadele ile sürümünün zorunlu olması veya yaptırılması için çalışmaların yapılmasını istiyoruz” diye konuştu. Tarlalari Delik Desik Eden Farelere Karsi Biyolojik Mucadele Baslatildi 3Tarlalari Delik Desik Eden Farelere Karsi Biyolojik Mucadele Baslatildi 2Tarlalari Delik Desik Eden Farelere Karsi Biyolojik Mucadele Baslatildi 1