HABERDENİZLİ.COM

Türkiye’nin en önemli bıçak üretim merkezlerinden birisi olan Yatağan’ı bünyesinde barındıran Serinhisar’da git gide azalan kılıç ve bıçak sanatının yeniden canlanması için kurs açılıyor. Serinhisar Belediye Başkanı Mehmet Kobaş, kursu açmak istediklerini ancak öğrenci bulamadıklarından yakındı. Serinhisar’a bağlı Yatağan Türk kimliğini kazandıktan sonra Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bıçak üretim merkezi haline geldi. Ustalarıyla globalleşen dünyada bir marka haline gelen Yatağan’da bu sanatı yapan ustalar ise yaşlanıyor. Son yıllarda Diriliş Ertuğrul gibi tarihi dizilerin artmasıyla yeniden canlanan kılıç sektöründe çalışacak usta bulamayan Yatağanlılar, çözüm ararken Serinhisar Belediyesi git gide azalan kılıç ustalığı için yeni yetenekler oluşturmak amacıyla kurs açmaya karar verdi. Serinhisar Belediye Başkanı Mehmet Kobaş, bu kapsamda Serinhisar Halk Eğitim Merkezi ile irtibata geçti. Kurs için olur alan Kobaş, kursun açıldığını ancak eğitecek genç bulamadıklarını söyledi. Belediyede basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kobaş, öğrencinin ben buradan gelecekte para kazanamam düşüncesiyle eğitimden kaçtığını söyledi.

 Kobaş, “Ancak son dönemlerde Yatağan Kılıcına olan ilgi arttı. Özel siparişle çalışan kişiler var. Gençler korkuyor ama bir reklamla her şey çözülür. Devlet kademesinden Cumhurbaşkanı, Başbakan gelse Valinin vereceği ile hediye Yatağan Kılıcı’dır. İlçemizde kılıç ustası 3-4 kişi kaldı. İnanın insan üzülüyor. Bunu Kültür Bakanlığımı kim el atacaksa atsın. Testicilik ve Kılıç ustaları artık kayboluyor. Bir an önce bu sanatları koruma altına almamız gerekiyor” dedi.

Usta ellerden çıkan Serinhisar kılıcı tarihte çok önemli yere sahiptir. Serinhisar’da üretilen kılıçların diğer kılıçlardan ayıran özelliğini çoğumuz bilmeyiz. Belediye Başkanı Kobaş Serinisar kılıcını ayıran özelliğini şu sözlerle açıklıyor;

 “Serinhisar kılıcı diğer kılıçlar gibi değildir. Kılıcı yapan usta uç kısmını kalın yapar sebebi ise kılıcı savaştığını kişiye indirirken üste kısmındaki kalınlığın ağırlığı ile daha kolay indirir. Böylelikle karşıdaki manevrasından önce manevra yapmış olursun Bu da savaşlarda büyük kazanç sağlar. Serinhisar kılıcı alırken buna dikkat edin” dedi.