15 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir’i işgal ederek Aydın, Nazilli ve Sarayköy’e doğru ilerlemeleri karşısında Sarayköy Heyet-i Milliyesi zaman kaybetmeden 24 Mayıs 1919’da harekete geçti. Sarayköy Müftüsü Ahmet Şükrü Efendi’nin önderliğinde kahraman Sarayköylülerin desteği ile büyüyen Sarayköy Heyet-i Milliyesi, düşmanın Denizli’ye girmesini engelledi.

Tarihin altın sayfalarına eklenen Sarayköy’ün kahramanlık destanının üzerinden tam 105 yıl geçti. Sarayköy, gurur ve onur günü olan 24 Mayıs’ta Milli Mücadele’ye katılışının yıl dönümünü törenlerle kutlandı.

Kutlamalar çelenk töreni ile başladı. Atatürk Parkında düzenlenen törene Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, Belediye Başkanı Mehmet Salih Konya, İlçe Emniyet Müdür Vekili Uğur Yaşa, İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tolgahan Şahin, ilçe protokolü, şehit yakınları, gaziler ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Törende Sarayköy Belediye Başkanı Mehmet Salih Konya, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylendiği törende, konuşma yapan Belediye Başkanı Konya, “Destan 105 yıl önce başladı. Hala daha aynı heyecan, aynı azim, aynı ruh ile devam etmekte. Türk ulusu diye nitelendirdiğimiz her bölgede, her coğrafyada muhakkak bir destan yazılmıştır. Bizi biz yapan değerler her zaman için içimizde yaşattığımız ruhla alakalıdır” dedi.

BAŞKAN KONYA, ŞİİR OKUDU

Kahramanlık destanlarına nice şiirlerin yazıldığını belirten Konya, konuşmasına Arif Nihat Asya’nın Bayrak Şiiri’ni söyleyerek devam etti.

Bir ulusu ve milleti oluşturabilmek için vatan sevgisi gerektiğini belirten Konya, “Vatan sevgisini en başta oluşturan bayrağımızdır. İşte biz bu ruhun içerisinden barınıp belli bir noktada, herkesin bitti dediği yerde ‘Hayır biz başladığımız yerdeyiz’ dediğimiz yerdeyiz. Bizim içimizdeki bu vatan sevgisi hep olduğu sürece bizi hiç kimse yıkamaz. Ulusu, vatanı oluşturan Türk Milleti her zaman içinde bu ruh olduğu sürece yıkılmayacaktır, payidar kalacaktır. Çünkü biz büyük liderin kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin değerini bilen bir nesiliz” dedi.

Konuşmanın ardından 24 Mayıs Milli Mücadele konuyu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.
Atatürk Ortaokulu Sarayköy Belediyesi Halk Oyunları ekibinin zeybek gösterisinin ardından son olarak ilçe protokolü şehitlikleri ve milli mücadele kahramanlarının kabristanlarını ziyaret ederek dua okudu.

KORTEJ VE KONSER

Program 20.30’da başlayan kortej yürüyüşü ile devam etti. Yürüyüşe TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer, Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, Belediye Başkanı Mehmet Salih Konya, CHP İlçe Başkanı Mesut Efe, ilçe protokolü, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Vatandaşlar ellerinde Türk Bayraklarıyla, bando eşliğinde Sarayköy Belediyesi önüne kadar yürüdü. 

Başkan Özbaş’tan Kursiyerlere Büyük Destek Başkan Özbaş’tan Kursiyerlere Büyük Destek

Kutlama programı Atatürk Parkı’nda düzenlenen konserle devam etti.  Konser öncesinde vatandaşlara “Hoş geldiniz” konuşması yapan Başkan Konya, Sarayköy’ün Milli Mücadele’ye katılışının 105. yılını kutladı.

“Aynı ruh ile mücadeleye devam edeceğiz”

CHP İlçe Başkanı Mesut Efe,”Bugün Milli Mücadele’ye Katılışımızın 105. yılını kutluyoruz. Bu onurlu ve gururlu günde bizleri yalnız bırakmadığınız için hepimize teşekkür ediyorum. 105 yıl önce atalarımızın yapmış oldukları mücadele sonucunda düşmana geçit vermeyen bir neslin torunlarıyız. Milli Mücadeleye ilk katkı sağlayan ilçelerden bir tanesiyiz. Bunun için çok mutluyuz. 1. yüzyılda atalarımız nasıl milli mücadeleye katkı sunduysa, 2. yüzyılda da milli mücadeleye biz katkı sunmaya devam edeceğiz. Hiçbir kimseyi ayrıştırmadan herkesi kucaklayan şekilde mücadelemize devam edeceğiz. Milli Mücadele kahramanlarımızı ve şehitlerimizi saygıyla, minnetle anıyorum” dedi.

Kahraman nesillerden miras kalınan büyük desten olduğunu ifade eden Kaymakam Celalettin Cantürk, “ Siz değerli Sarayköy halkıyla beraber olmak çok güzel. 105. yıl önce atalarımız iyi ki bu mücadeleye girmiş. İyi ki kazanmışlar. Allah onlardan razı olsun. Ülkemizi bu güne getiren Mustafa Kemal Atatürk’ten bin kere razı olsun. Onun yiğitliği sayesinde özgürlüğümüzü doyasıya yaşıyoruz. Bizler de bizden sonraki nesillere bunu çok iyi şekilde aktaracağız” diye konuştu.

Sarayköy’ün gurur ve onur gününü kutlayan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, “19 Mayıs 1919’da Samsun’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir çoban ateşi yaktı. Anadolu’nun 4 bir yanına bu çoban ateşleri dağılsın. O çoban ateşleri özgürlük ve bağımsızlıkla, kurtuluşun ve kuruluşun imzası olsun istedi. Ne mutlu Sarayköylülere 19 Mayıs’tan daha 5 gün sonra o kurtuluş meşalesini Sarayköy’de yaktılar. Ve bir kıvılcım, bir ateş topu oldular. Ve anadoluyu bugün özgür bağımsızlıkla al-yıldızlı bayrağın altında türküler söyleyen bir memleket yaptılar. Sevgili Sarayköylüler kendimizle, atalarımızla gurur duymalıyız. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle, şükranla yad ediyorum” dedi.

Konuşmalarından ardından sahneye çıkan sanatçılar Tolgay ve Gülsüm Günaydın’ın verdikleri konser ile vatandaşlar doyasıya eğlendi. Konser sonunda Başkan Konya, her iki sanatçıya çiçek takdim ederek teşekkür etti.  Saraykoy Gurur Gununu Kutladi 105 Yil 1Saraykoy Gurur Gununu Kutladi 1Saraykoy Gurur Gununu Kutladi 105 Yil