Punch nakışlarının Eski Mısır’a kadar uzanan bir tarihsel geçmişi bulunmaktadır. Geçmişten günümüze her dönem oldukça ilgi gören punch işleri, ev dekorasyonunun birçok farklı alanında kullanılabilmektedir. Bir kasnak aracılığı ile gerilmiş olan kumaşın yüzeyine uygulanan punch çalışmaları, el işi hobilerini severek yapan kişiler için son derece eğlenceli bir aktivitedir. Kumaş üzerinde üç boyutlu şık bir görüntü sağlayan punch nakışında kumaş üzerine dikiş yapılmamaktadır. Punch işlerinde delme iğnesi iğneyi yüzeyde tutmakta ve ipliği kumaşa doğru itmektedir. Punch tasarımları oldukça şık ve estetik görünümleri ile ev dekorasyonuna ayrı bir hava katmaktadır. Punch işleri ev dekorasyonunda kullanılabilen paspas, kırlent, koltuk şalı, kırlent, yatak örtüsü, havlu kenarı, duvar halısı ve masa örtüsü gibi yerlerde rahatlıkla tercih edilebilmektedir.

1. Punch ile Yapılabilecek Ev Aksesuarlarında İhtiyaç Duyulan Malzemeler

Punch nakışları çok farklı ev aksesuarlarında kullanılabilmektedir. Punch çalışmaları eğlenceli bir hobi olması nedeniyle günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Her el işi hobisinde olduğu gibi, punch tasarımlarında da birkaç malzemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Yatak örtüsü, havlu kenarı, kırlent ve masa örtüsü gibi ev aksesuarlarında kullanılabilecek punch işlerinde gerekli olan malzemeler; kasnak, kasnağa gerilecek kumaş, punch iğnesi ve punch ipi olmaktadır.

2.  Punch İpi Nasıl Olmalıdır?

Ev dekorasyonunun birçok farklı alanında kullanılabilen punch işlerinde önemli olan konulardan biri kullanılacak punch ipinin seçimidir. Punch çalışması yaparken gerekli kalınlıklardaki iplerin seçilmesi gerekmektedir. Seçilen punch iplerinin aynı parlaklıkta ve kalınlıkta tercih edilmesi punch tasarımının estetik görünümü açısından önemli olmaktadır. Yanlış seçilen punch ipi, nakış işini oldukça zorlaştırmaktadır. Yanlış punch ipleri, kişilere sökülme sorunu yaşatabilmekte ve nakışların özensiz görünebilmesine yol açabilmektedir. Punch nakışlarında kullanılan ipler genellikle pamuk ve akrilik karışımlı ipler olmaktadır. Özellikle yastık ve halı gibi temasın fazla olduğu ev dekorasyon ürünlerinde %100 yün iplerin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu ipler katlı ip olmadıkları için ayrılmamakta ve birbirine takılmamaktadır. Bu durum nakış işini kolaylaştırmakta ve zevkli bir hale getirmektedir. Punch ipinin yanı sıra, seçilecek punch iğnesi de nakış işinde önemli role sahiptir.

3. En Sık Tercih Edilen Punch İpi Renkleri

Ev dekorasyonunun vazgeçilmez unsurlarından biri olan punch nakışlarında kullanılan el örgü ipleri genellikle simli punch ipleri, pamuklu örgü ipleri, kanaviçe ve etamin ipleri olmaktadır. Piyasada birçok farklı markanın üretmiş olduğu punch ipi renkleri bulunmaktadır. Son derece geniş renk seçenekleri ile farklı çalışmaların yapılabildiği punch iplerinin en sık tercih edilen renkleri arasında; mavi, kırmızı, yeşil, beyaz, pembe, yavruağzı, mor, lila, turuncu, bordo, sarı, krem, lacivert, somon, gri ve deve tüyü rengi bulunmaktadır. Bu renklerin yanı sıra simli punch ipleri ile parlak ve canlı tasarımlar yapılabilmekte ve ev dekorasyonuna şıklık katılabilmektedir.