Gümüşsu mahallesinde yaşayan 74 yaşındaki Hasan Bulut 15 yıl önce oluşturduğu Hünnap bahçesinde yetişen Hünnapların hasadına başladı. Denizli’de sadece Çivril Gümüşsu mahallesinde yetişen Hünnapların geçmişinin 300 yıldan fazla olduğunu belirten üretici Hasan Bulut “bu ağaçlardan dedemler meyve toplamış. Ben şimdi onların hasat yaptığı ağaçlardan yetiştirdiğim fidelerin ağaçlarından hasat yapıyorum. Bahçemde 14 çeşit Hünnap var hepsinin aroması tadı şekli değişik ama faydaları aynı” dedi.

3.5 dönüm arazide yıllık yaklaşık 5 ton Hünnap üretimi yaptığını belirten Hasan Bulut “15 yıl önce kendi fidelerimden diktiğim ağaçlardan oluşturduğum bahçemde yaklaşık 5 ton meyve alıyorum. Toptancılar gelip alıp gidiyorlar. Biz Toptan 6 ile 8 liradan satıyoruz. Hünnap Eylül ayının son haftalarında kızarmaya başlayınca toplanır ve yaklaşık 1 buçuk iki ay hasat sürer. Meyve dayanıklı olduğu için Ekim sonuna kadar dalında kalır” dedi.

BAKIMI KOLAY TOPLAMASI ZOR

Hünnap ağacı bakımının kolay olduğunu belirten Bulut “Hünnap Kiraz gibi Elma gibi sürekli bakım istemez. Kuruyan dallarını temizlediğiniz zaman bakımı biter. Meyvesi de ayrıca bakım istemez. Çok fazla su gereksinimi yoktur. Dolayısıyla yıl içinde çok zahmet gerektiren bir ağaç değildir ancak dikenli dalları yüzünden toplaması çok zor ve zahmetlidir” dedi.

HİÇ İLAÇLAMA YAPMIYORUM

Yetiştirdiği Hünnaplara zirai ilaç kullanmadığını belirten Hasan Bulut “Hünnap ağaçlarımı dedelerim ağaçlarından aldığım çekirdeklerinden ve fidelerden yetiştirdim. 15 yıl önce diktiğim ağaçlara bugüne kadar hiç zirai ilaç kullanmadım. Sadece bir yada iki defa keçi gübresi verdim. Onun dışında bir şey kullanmadım. Dolayısıyla ağaç ve meyvelerim tam organik. Asla ilaç ve kalıntısı yok” dedi.

‘Ölümsüzlük ve Doktor Meyvesi’ olarak tanımlanan ve kökeni Orta Asya ve Çin olarak bilinen Hünnap sağlığa ve insan bünyesine çok faydalı bir bitki. Meyve yaş ve kuru olarak yıl boyunca tüketilebiliyor.