Birçok kişi girdiği herhangi bir işlemden en yüksek seviyede ayrılmanın hayalini kurar. Maksimum kârda pozisyondan ayrılmak ne hisse ne de kripto paralar için mümkün değildir. Dibi de tepeyi de bilmenin imkânsız olduğu finansal piyasalarda bazı metriklere uyarak olabilecek en yüksek kâr seviyesinde ayrılmak mümkündür. Bunun için “iz süren stop” adı verilen bir teknik analiz yöntemi vardır. Bu yöntemle birlikte girilen pozisyonda en tepeyi bulmak imkânsız olsa da alınabilecek en yüksek kâr ile ayrılmak mümkündür. İz süren stop uzun yıllardır teknik analistler tarafından kullanılan bir yöntemdir.

Hiçbir indikatör, teknik analiz formasyonu ya da temel analiz verisi fiyatın gidebileceği en yüksek seviyeyi belirleyemez. Bu nedenle elinde kripto para, döviz ya da hisse olan kişilerin en tepeden satış yapmaları imkânsızdır. Bu yalnızca tesadüfi şekilde meydana gelebileceği için sürdürülebilir de değildir. Maksimum kârda pozisyondan ayrılabilmenin en iyi yöntemlerinden biri yukarıda da belirtildiği üzere “iz süren stop” yöntemini uygulamaktır. Böylece döviz için de kripto para için de aynı yöntemle kârı maksimize etmek mümkündür.

İz Süren Stop Nasıl Uygulanır?

Finansal piyasalarda; zararı kes anlamına da gelen stop kavramı vardır. Bu kavrama göre belirli bir noktadan sonra zararın kabullenilmesiyle pozisyonun zararda kapatılması sağlanır. Buna en basit tabiriyle eli keserek kolu kurtarmak da denilebilir. Toplam bakiyenin daha büyük zararlara ulaşmaması için belirli bir noktadan sonra stop uygulanır. İz süren stop ise bunun kârlı pozisyonlarda da uygulanan farklı bir versiyonudur. Pozisyon; kripto market ya da hisse fark etmeksizin belirli bir kâr miktarına ulaşmışsa kârlı stop olunacak şekilde emir koyulur.

Fiyatın 10 olduğunu varsayalım ve pozisyona 6 iken giriş yaptığımızı düşünelim. Fiyat 7 olduğunda 6’ya stop koyarak giriş seviyemizden stop olabiliriz. Bu durum sıfır maliyet ve sıfır riskle pozisyonu taşımaya devam etmemizi sağlar. Fiyat beklediğimiz gibi yukarı yönlü hareketine devam ederek 8 olur ise 7 seviyesine stop koyabiliriz. Bu noktada artık ne olursa olsun kârlı bir şekilde işlemden ayrılacağız. İşlem yaptığımız finansal markette yaşanan bir boğayla fiyatın sırayla 8, 9 ve 10 seviyelerini de geçtiğini varsayalım. Fiyat 10 iken 9’a stop koyarak stop mesafemizin fiyatın izini sürmesini sağlamalıyız. Bu sayede pozisyondan kârda ayrılmayı garantileyerek en tepeyi bilemesek de alabileceğimiz maksimum kârı elde edebiliriz.

İz Süren Stop Varyasyonları

İz süren stop yukarıdaki örnekte de belirtildiği üzere yalnızca birim olarak değil yüzde olarak da hedeflenebilir. Bu noktada yeniden bir örnek vermek gerekirse fiyatı 10 olan bir kripto para aldığımızı düşünelim. Kripto para her yüzde 3 yükseldiğinde stop mesafemizi yüzde 1 arttırarak fiyatı takip etmesini sağlayabiliriz. Böylece sürekli olarak kârda olmaya devam ederiz. İz süren stop yüzdesel olarak ve birim olarak farklı varyasyonlarda uygulanabilir. Bu sayede maksimum kârı elde etmek de hiç olmadığı kadar kolay olacaktır.

İz süren stop varyasyonlarını uygulayarak finansal piyasalar içerisinde suyun üzerinde kalmak mümkündür. Bir trader ya da yatırımcı için de en önemli konu suyun üzerinde kalmak olduğu için iz süren stop gibi teknikler oldukça önemlidir. Risk yönetimi ya da iz süren stop gibi tekniklerin kullanılmaması durumunda “terste kalmak” olarak da değinilen problemleri yaşamak olasıdır. Bu nedenle tek bir işlemde bakiyenin sıfırlanmaması ve uzun süre zararda pozisyon taşımamak için iz süren stop uygulaması yapmak mümkündür.

Borsa, Hisse ve Kripto Para haberlerine parafesor.net üzerinden ulaşabilirsiniz.