Çeşitli bilimsel araştırmaların gerçekleştirildiği, deney ve analizler ile testlerin yapıldığı özel mekanlara laboratuvar adı verilir. Farklı bilim dallarına hizmet eden laboratuvarlarda, yapılacak deney ve çalışmalara yönelik özel ekipmanlar ve araçlar bulunur.
Laboratuvar Teknikleri Ve Deneylerin Önemi
Gerçekleştirilmek istenilen bilimsel araştırmalar başta olmak üzere farklı alanlardaki üretim süreçlerin en iyi sonuçların elde edilmesi aşamasında laboratuvar tekniklerinin doğru kullanılması oldukça önemlidir. Kullanılan teknikler ve deneyler sayesinde güvenilir sonuçlar elde edilir.
Yeni bilgilerin keşfedilmesi, başta sağlık ve tıp olmak üzere farklı alanlarda işe yarar uygulamaların ortaya çıkartılması, ekosistemin ve çevrenin korunması gibi alanlarda laboratuvar deneylerinin beraberinde getirdiği sonuçların önemi artış göstermeye devam ediyor.
Covıd-19 Pandemisi Sırasında Laboratuvarların Rolü
Bir anda tüm dünyaya yayılan ve hızlı şekilde olumsuz sonuçları ortaya koyan Covid-19 pandemisi sırasında başta salgının yayılmasının kontrol altına alınması olmak üzere hastaların tanısını koyarak en iyi ve hızlı şekilde tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda önemli bir role sahipti.
Genetik Testlerin Yapılması Ve Yorumlanması
İnsanların DNA’larının incelenmesi ve bu incelemeler sonrasında genetik hastalıklarının olup olmadığı, riskleri ya da kalıtsal özellikleri ile alakalı bilgiler; genetik testler ile ortaya çıkar. Genetik testler kendi içlerinde ihtiyaçlara yönelik farklı türlere ayrılır.
Yapılan testlerin sonucunda yorumlama yalnızca pozitif ya da negatif şeklinde olmaz. Bununla beraber bilinmeyen varyant, kalıtsal risk, taşıyıcılık konularında da yorumlamalar yapılır.
Laboratuvar Sonuçlarının Anlamı Ve Değerlendirilmesi
Yapılan testlerin laboratuvar ortamında değerlendirilmesi esnasında yüksek risk elde edildiğinde, genetik anomalilerin ileri düzeyde olabileceği sonucu çıkar. Fakat bu test sadece tarama testidir.
Yüksek risk çıkması durumunda daha ileri düzeyde testlerin yapılması gerekir. Düşük risk ise belirgin bir risk olmadığı anlamına gelir. Kimi durumlarda ise yanıt alamama ya da belirsiz sonuç ortaya çıkar. Böylesi durumda test tekrar edilir ya da farklı test seçenekleri düşünülür.
Yeni Teknolojilerin Laboratuvar Uygulamalarına Etkisi
Teknolojik gelişmeler diğer alanlarda olduğu gibi laboratuvar ortamındaki testler için de çeşitli avantajları ortaya koymaya devam ediyor. Farklı alanlarda testlerin laboratuvar ortamında çok daha hızlı ve güvenilir şekilde yapılabilmesi, teknolojinin devreye girmesi ile mümkün hale geldi.
Nipt Testi Nedir?
Gebelik döneminde bebeğinin genetik bilgilerinin incelenmesi ve bu alanda herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığının belirlenmesi nipt testi ile mümkün olur. Non-Invasive Pretanal Testing (İnvaziv Olmayan Prenatal Test) olarak da tanımlanan nipt testi, henüz anne karnında olan bebeğin genetik anlamdaki durumunun belirlenmesi amacıyla uygulanan teste verilen isimdir. Özellikle de genetik bozuklukların, doğuştan gelen bazı sağlık sorunlarının ve kromozomal hastalıkların tespiti aşamasında bu test tercih edilir.
Nipt Testi Nasıl Yapılır?
Genel olarak annenin kanından alınan örnekle bu test yapılır. Alınmış olan kan örneği laboratuvara gönderilir ve burada fetal DNA analizi yapılır. Böylece bebekteki kromozom yapısında olabilecek anormallikler detaylıca araştırılır. Bu test genetik bozukluklar konusunda yüksek doğruluk oranına sahip sonuçlar verir.
Nipt Testi Ne Zaman Uygulanır?
Genel olarak NIPT testi gebeliğin 10. Haftasına girilmesi itibariyle yapılabilen bir testtir. Testin uygulama zamanı için annenin 35 yaş ve üzerinde hamile kalması, ailede genetik hastalık öyküsünün bulunması, öncesinde yapılan tarama testlerinde anormalliklerin tespit edilmesi önemli faktörler arasında yer alır.
Nipt Testinin Avantajları Nelerdir?
Gerçekleştirilen nipt testi, gebelik esnasında herhangi bir komplikasyona neden olmaz ve risk taşımaz. Başta Down sendromu gibi yaygın olan kromozomal bozuklukların tespiti için son derece yüksek başarı oranına sahiptir. Erken dönemde yapılabilen test sayesinde genetik sonuçlarla alakalı bilgiler kolaylıkla alınır. Basit bir kan örneği verilmesi ile yapılan test, gebe için ağrısız şeklide gerçekleştirilir.