Hayvanların devlet özelinde de kayıtlı hale getirilmesi hedeflenir. Küpe numarası sorgulama hem küçükbaş hayvanlar hem de büyükbaş hayvan türleri için geçerlidir.

Kulak Küpesi Sorgulama Ne İşe Yarar?

Günümüzde büyükbaş hayvanlar ve küçükbaş hayvanlar çeşitli hastalıklara, ırklara ve genel özelliklere sahiptir. Hayvan küpesi kullanılarak her bir hayvan bir kimlik numarası gibi özelleştirilir. Kulak küpesi sorgulama yapılarak kayıt altında bulunan bu hayvanlar takip edilebilir. Hayvanın küpe numarası kendine özeldir ve bu sayısal veri ile:

  • Hayvaların ırkı,
  • Hayvanların varsa hastalıkları,
  • Doğum tarihleri,
  • Kilo vb. fiziksel özellikleri not edilir. 

Kulak Küpesi Sorgulama Nasıl Yapılır?  

Kulak küpesi sorgulama iki değişik şekilde yapılmaktadır. Hayvanların küpelenmiş olduğuna emin olunmalı Devlet tarafında kaydedildikten sonra yine hayvanın karışmaması için küpe hayvana takılmalıdır. Böylece yapılacak sorgulamada hangi hayvanın dikkate alındığı konusunda daha net bir bilgi sahibi olunabilmektedir. 

1 – Büyükbaş Küpe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Büyükbaş küpe sorgulama için e-devlet ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açılan internet sitesi kullanılabilir. E-devlette hayvan sorgulama yazmak yeterli olacaktır.

2 – Küçükbaş için Küpe Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Küçükbaş hayvanlar için küpe sorgulama daha sonra zorunlu hale gelmiştir. Küçükbaş hayvanlar için sorgulama yapmak istiyorsanız bakanlık sitesini kullanmak zorundasınız. Hayvanın küpe numarasını gerekli alana girip arama yapabilirsiniz.