Kripto para birimi - anlamı ve tanımı

Kripto para birimi, bazen kripto para birimi veya kripto olarak da adlandırılır, dijital veya sanal olarak var olan ve işlemleri güvence altına almak için kriptografi kullanan herhangi bir para birimidir. Kripto para birimlerinin merkezi bir ihraç veya düzenleme otoritesi yoktur, bunun yerine işlemleri kaydetmek ve yeni birimler çıkarmak için merkezi olmayan bir sistem kullanır.

Kripto para nedir?

Kripto para, işlemleri doğrulamak için bankalara güvenmeyen dijital bir ödeme sistemidir. Dünyanın herhangi bir noktasında bulunan bir bireyin ödeme göndermesini ve almasını sağlayabilen eşler arası bir sistemdir. Kripto para ödemeleri, gerçek dünyada taşınan ve değiş tokuş edilen fiziksel para olmak yerine, yalnızca belirli işlemleri tanımlayan çevrimiçi bir veri tabanına dijital girişler olarak var olur. Kripto para fonlarını transfer ettiğinizde, işlemler halka açık bir muhasebe kaydı altına alınır. Kripto para dijital cüzdanlarda saklanır.

Kripto para birimi adını, işlemleri doğrulamak için şifreleme kullandığı için almıştır. Bu, kripto para birimi verilerinin cüzdanlar arasında ve halka açık defterlere depolanması ve iletilmesinde gelişmiş kodlamanın yer aldığı anlamına gelir. Şifrelemenin amacı güvenlik ve emniyet sağlamaktır.

Kripto para nasıl çalışır?

Kripto para birimleri, para birimi sahipleri tarafından güncellenen ve tutulan tüm işlemlerin bir kaydı olan blok zinciri adı verilen dağıtılmış bir genel muhasebe kaydı üzerinde çalışır.

Kripto para birimleri, madencilik adı verilen ve “coin” üreten karmaşık matematiksel problemleri çözmek için bilgisayar gücünün kullanılmasını içeren bir süreçle oluşturulur. Kullanıcılar ayrıca para birimlerini brokerlardan satın alabilir, ardından bunları kriptografik cüzdanlar kullanarak saklayabilir ve harcayabilir.

Kripto paraya sahipseniz, somut bir şeye sahip değilsinizdir. Sahip olduğunuz şey, üçüncü taraf olmadan bir kaydı veya bir ölçü birimini bir kişiden diğerine taşımanıza olanak tanıyan bir anahtardır.

Kripto para nasıl satın alınır

Güvenli bir şekilde nasıl kripto para satın alacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Genellikle üç adım söz konusudur. Bunlar şunlardır:

1. Adım: Bir platform seçme

İlk adım hangi platformu kullanacağınıza karar vermektir. Genel olarak, geleneksel bir komisyoncu veya özel kripto para borsası arasında seçim yapabilirsiniz:

Geleneksel brokerler. Bunlar, kripto para biriminin yanı sıra hisse senetleri, tahviller ve ETF'ler gibi diğer finansal varlıkları alıp satmanın yollarını sunan çevrimiçi brokerlerdir. Bu platformlar daha düşük işlem maliyetleri sunma eğilimindedir, ancak daha az kripto özelliği sunar.

Kripto borsası. Kripto borsası nedir? Kripto paralar, dijital cüzdan, faizli hesap seçenekleri ve daha fazlasını sunan kripto para al sat platformlarıdır. Birçok kripto borsası, sundukları hizmetler karşılığında belirli bir ücret alır.

En güvenilir kripto para borsası platformunu ararken platformları karşılaştırarak hangi kripto para birimlerinin sunulduğunu, hangi ücretleri aldıklarını, güvenlik özelliklerini, depolama ve para çekme seçeneklerini ve herhangi bir eğitim kaynağını göz önünde bulundurun.

Adım 2: Hesabınıza para yatırma

Platformunuzu seçtikten sonra, bir sonraki adım hesabınıza para yatırmaktır, böylece işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Çoğu kripto borsası, kullanıcıların banka veya kredi kartlarını kullanarak ABD Doları, İngiliz Sterlini veya Euro gibi fiat (yani devlet tarafından verilen) para birimlerini kullanarak kripto satın almalarına izin verir.  Ancak bu durum platforma göre değişiklik gösterebilir.

Kredi kartlarıyla kripto alımları riskli kabul edilir ve bazı borsalar bunları desteklemez. Bazı kredi kartı şirketleri de kripto işlemlerine izin vermemektedir. Bunun nedeni, kripto para birimlerinin oldukça değişken olması ve belirli varlıklar için borca girme veya potansiyel olarak yüksek kredi kartı işlem ücretleri ödeme ihtimali sebebiyle riskinin tavsiye edilmemesidir.

Dikkate alınması gereken önemli bir faktör de ücretlerdir. Bunlar, potansiyel para yatırma ve çekme işlem ücretlerinin yanı sıra alım satım ücretlerini de içerir. Ücretler ödeme yöntemine ve platforma göre değişecektir, bu da başlangıçta araştırılması gereken bir şeydir.

3. Adım: Emir verme

Brokerinizin veya borsanızın web veya mobil platformu üzerinden bir emir verebilirsiniz. Kripto para satın almayı planlıyorsanız, bunu "satın al" seçeneğini seçerek, emir türünü seçerek, satın almak istediğiniz kripto para miktarını girerek ve emri onaylayarak yapabilirsiniz. Aynı süreç "sat" emirleri için de geçerlidir.

Kriptoya yatırım yapmanın başka yolları da vardır. Bunlar arasında PayPal, Cash App ve Venmo gibi kullanıcıların kripto para satın almasına, satmasına veya tutmasına olanak tanıyan ödeme hizmetleri yer almaktadır.