Son dönemde sürekli artan maliyetlerin altında ezilen süt üreticisi, çareyi geçmiş yıllarda olduğu gibi dişi hayvanlarını kesime göndererek buldu. Türkiye’de son dönemde çok sayıda dişi hayvan kesime gönderilirken, bundan kaynaklı süt arzında da sıkıntılar yaşanıyor.

30 LİRANIN ALTINDA SÜT OLMAYACAK

Köykoop Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, dişi hayvanların kesime gönderilmesinin ardından arzda yaşanan sıkıntının raflara yansıyacağını, süt krizinin kapıda olduğunu açıkladı.

Sözcü Gazetesi’nden Selami Aydın’a konuşan Varol, “Süt fiyatı 10 günde yüzde 14 arttı. Henüz market raflarına yansımadı ama bir aya kadar 30 liranın altında süt olmayacak.

SÜTÜN FİYATI SOSYAL MEDYADA BELİRLENİYOR

Ulusal Süt Konseyi ve Cumhurbaşkanlığı Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzlem Komitesi süt fiyatlarını kontrol edemiyor. Sütün kendi piyasası oluştu. Üretim talebe yetmiyor. Bu nedenle ürün satan alan sanayici sütün fiyatını sosyal medyada belirler oldu” dedi.

‘İKİ KEZ SÜT FİYATI BİLERLENDİ AMA…”

Sütteki kaosun fiyat istikrarının da önüne geçtiğini belirten Varol, “Tarım Bakanlığı durumun farkında ama çabalarına rağmen süte üreticinin istediği fiyatı Hazine Bakanlığından alamadı. Bu durum üreticinin hayvanlarını kesmesine neden oldu. Sütte fiyat istikrarı ortadan kalktı. Üretici birliklerinin çabası yeterli olmadı, uyarıları zamanında dinlenmedi. Süte zam yapılmazsa inekleri kaybederiz dedik, kimseye dinletemedik. Ekim ayında Denizli’de Kasım ayında Burdur’da bölge üreticileri iki kez toplantı gerçekleştirip fiyat belirledi. Fakat piyasa bir hafta içinde belirlenen fiyatın da üstüne çıktı. Artık piyasa kendi fiyatını belirliyor” ifadelerini kullandı.

‘SİSTEMDE VAR GİBİ GÖRÜNEN HAYVANLAR ARTIK YOK’

Türkiye’de kesilen inek sayılarına dair ellerinde veri olmadığını söyleyen Varol, “TÜİK verilerine göre yüzde 10 süt kaybı var ama bu doğru değil. Onu üçle çarpmak gerekir. Kesim rakamlarını bilmiyoruz. Artık veriler beyana dayalı olarak alınıyor. Ahırlarda var gibi görünen hayvanların aslında çoğu çoktan kesildi. Üretici bildirim yapmadığı için sistemde var gibi duruyor. Büyük sıkıntı var. Sütün bu durumda olmasının nedeni zamanında zammı vermeyen Maliye Bakanı Nurettin Nebati’dir. Süt olmadığı için piyasada işlenmemiş soğuk süt fiyatı 10 lira 50 kuruşları gördü. Az olan malın müşterisi çok olur. Talep fazla olduğu için fiyatlar artıyor” diye konuştu.

‘RAFLARDA SÜT FİYATI 30 LİRAYI BULUR’

Türkiye’nin canlı hayvan ithal etmek zorunda kaldığını belirten Varol sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’de üretilen tereyağın maliyeti 170 lira. Şimdilik ithal tereyağı raflarda yer alıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Süt sorununu çözebilmek için yağlı süt tozu ithalatı gerekecektir. Dövizin yüksek olduğu bu ortamda o da pahalıya mal olacaktır. Sütte son 10 günde yüzde 14’lük fiyat artışı oldu. Bu henüz raflara yansımadı ya da kısmen yansıdı. Özellikle Ocak ayından sonra süt ve süt ürünlerinde ciddi bir fiyat artışı olacaktır. Şu anda raflarda 23 liranın altında süt yok. Bir ay içinde 30 liranın altında süt bulamayacağız”