Denizli'de Kadın Pide Ustaları Yetişiyor Denizli'de Kadın Pide Ustaları Yetişiyor

Kıble yönünün araştırılmak suretiyle doğru şekilde tespiti, namazın sıhhati açısından pek önemlidir. Kıbleyi doğru şekilde bulmak bu noktada pek mühimdir. Çünkü namaz kıble istikametine yönelmek suretiyle kılınan bir ibadettir. Namazın şartlarından yani namazın dışındaki farzlarından birisi de istikbal-i kıbledir. Dolayısıyla bilinen veya araştırılmak suretiyle tespit edilmiş kıble yönüne doğru namazı kılmak gerekmektedir. Bundan ötürü kendisine yabancı bir mekanda namaz kılmak isteyen bir Müslümanın en büyük telaşesi kıble yönüm acaba doğru mu endişesi olmaktadır. Acaba kıble ne tarafta?

Peki böylesi bir durumda kalan kişinin doğru şekilde kıble yönünü tespitine imkan sağlayacak araçlar var mıdır? Evet pek çok çeşit yöntemden yararlanmak suretiyle yön veya kıble istikametini belirlemek mümkündür. İnternet alt yapısı ve gelişen teknoloji her hususta olduğu gibi kıble yönünün tayininde de bize yardımcı olacaktır. Gelişen mobil cihazlar ve/veya akıllı telefonlar kıble yönünün bulunmasında bizim en büyük yardımcımız olacaktır. Çünkü mobil cihazlar için geliştirilen kıble bulucu uygulamalar ile kıble yönünü bulmak artık çok kolay hale geldi. Fakat biz mobil uygulamalardan daha ziyade internet ortamında online haritalar yardımıyla kıble yönünü bulduran sitelerden bahsedeceğiz.

Ülkemizin tüm il, ilçe ve kasabalarının kıble yönünü online haritalar üzerinde bulduran, Türkçe dil temelli ilk kıble yönü bulma servisi Kıble Bulma sitesidir. Ülkemiz geneli itibarıyla evinizin, işyerinizin çatısına kadar inerek kıble yönü hattınızı bu çalışma üzerinden alabilirsiniz. Çevrimiçi haritalar ile kıble yönü hattınızın yanı sıra pusula için gerekli olan kıble açınızı da doğru bir şekilde öğrenebilirsiniz. Pusula için kıble açısını, manyetik pusulaya uygulayarak doğru bir şekilde kıble yönünüzü tespit edebilirsiniz.

Dünyanın neresinde olursanız olun global olarak kıble yönünü bulabileceğiniz diğer servis Qibla Direction kıble sitesidir. İngilizce dil temeli ile hizmet veren bu çalışmada online haritada bulunduğunuz konumu bulmak suretiyle kıble yönü hattınızı ve pusula için kıble açınızı öğrenebilirsiniz. Qibla Direction bulunduğunuz yerin kıble derecesini de ayrıca size sunmaktadır. Qibla Direction servisindeki Qibla Degree for Compass derecesi sizin bulunduğunuz yerin pusula için kıble açısıdır. Bunu pusula uygulaması veya manyetik pusulaya usulünce uygulayarak hassas bir şekilde kıble yönünüzü bulabilirsiniz. Manyetik pusula kullanacaksanız evvela metal nesne barındırmayan mümkünse açık bir alanda ölçüm yapmanızı öneririz. Pusulayı yere paralel ve düz şekilde tutun. Pusulanın renkli iğnesi ile pusula bileziğindeki N çakışana değin pusulayı çevirin. Pusula bileziğindeki N ile renkli ibre çakıştığında bekleyin. Qibla Direction servisinden edindiğiniz kıble derecesini N den itibaren saat yönünde bulun. İşte kıble derecesinin gösterdiği yön sizin kıble yönünüzdür.

Görüldüğü üzere kıble ne tarafta gibi soruların cevabını, teknolojinin bize sunduğu nimetler çerçevesinde hızlı ve pratik bir şekilde alabiliyoruz. Dünyanın neresinde olursanız olun, kıbleyi bulmak için online haritalar internet servisini kullanmanız hassas bir şekilde kıble yönünüzü belirlemenize vesile olacaktır.

KAYNAK: https://www.kiblebulma.com