İş merkezleri tipik olarak ortak çalışma alanları, toplantı odaları, konferans salonları, insanlı resepsiyon alanları, mutfaklar ve mola alanları gibi hizmetler sunar. Hazır ofis, bu katma değerli hizmetleri içermek zorunda değildir, ancak pratikte birçoğu içerir. Hazır ofis hakkında daha derinlemesine bilgi için CoBaC Workspace Kurucu Ortağı Yıldız Doğan Gürcüoğlu’na sorduk.

Ortak çalışma alanları genellikle bir iş merkezinin bir parçasını oluşturur. Çalışanların çalışması için tekli masalar sunan büyük açık plan ofislerdir. Çoğu ortak çalışma alanı, toplantı odası, podcast salonu ve süper hızlı Wi-Fi gibi birçok çözüme erişim sağlar.

Ortak çalışma alanları serbest çalışanlar arasında popülerdir, ancak herkes için uygun değildir. Dolayısıyla hassas veriler üzerinde çalışıyorsanız ortak çalışma alanları sizin için pek uygun olmayabilir. Hazır ofisler, bir ay gibi kısa bir sürede esnek kısa vadeli sözleşmeler sunar.

Bu onları ofis alanlarını kısa sürede artırma ihtiyacı duyabilecek hızlı büyüyen şirketler için ideal kılar. Hizmet verilen ofisler, ofis mobilyaları ve BT ekipmanı ile tam donanımlı olarak geldiğinden, bina sakinleri kısa sürede hareket edebilirler.

Hazır ofislerin en büyük avantajlarından biri de  sağladıkları olağanüstü ağ fırsatlarıdır. Tipik bir hazır ofis veya iş merkezi, benzer fikirlere sahip, hızla büyüyen işletmelerle doludur ve bu, onları ortaklıklar kurmak ve birlikte yeni projeler üzerinde çalışmak için harika yerler haline getirir.

Kullanıcılar yalnızca ihtiyaç duydukları alan için ödeme yaptıklarından, gelecekteki genişletmeler için ekstra alan ayırmaya gerek yoktur. Bu, genel giderleri azaltır ve pazarlama gibi daha üretken faaliyetler için sermayeyi serbest bırakır. Londra'daki ortalama ofis donanım maliyeti, bitişe bağlı olarak metrekare başına 73 sq ft ile 140 sterlin arasındadır. Dolayısıyla orta büyüklükte bir ofis bile mobilya ve BT ekipmanıyla donatmak için binlerce sterline mal olacak. Hazır bir ofis ile uyum sizin için yapılır. Böylece hızlı bir şekilde hareket edebilir ve bu süreçte paradan tasarruf edebilirsiniz.

Hazır ofisler, büyük çok uluslu şirketlerden yeni başlayanlara ve serbest çalışanlara kadar her şekil ve büyüklükteki şirket arasında popülerdir. Aynı tesiste bağımsız serbest çalışanlarla omuz omuza çalışan büyük bir uluslararası yazılım şirketi bulmak nadir değildir. Embriyo aşamasındaki şirketler için sermaye harcamalarını sınırlamak ve uzun vadeli sözleşmelere bağlı kalmamak çok önemlidir. Hazır ofisler, başlangıçların ihtiyaç duyduğu esnekliği sağlarken aylık genel giderlerin azaltılmasına yardımcı olur. Hazır ofisler ayrıca harika ağ fırsatları sağlayarak onları yeni başlayanlar için mükemmel bir yer haline getirir.

Yeni bölgeler geliştirmek isteyen şirketler, yeni bir kasaba veya şehirde varlıklarını aylar değil haftalar içinde geliştirmek için hazır ofis alanını kullanabilirler. Sağlanan temel altyapı ile tüm şirketlerin endişelenmesi gereken doğru personeli bulmaktır.

Hızlı büyüyen bir şirketin ofis alanına hızla erişmesi gerekir. Birden yüz kişiye kadar alan sağlayabilen hazır ofislerle, şirketler için uzun süreli kiralamalar, donanım maliyetleri ve BT desteği konusunda endişelenmeden çalışanlar için geçici alan bulmaları kolaydır.

Yerel projeler geliştiren şirketler genellikle kısa vadeli ofis alanlarına erişime ihtiyaç duyar. Bu tür şirketler arasında inşaat müteahhitleri, BT hizmet sağlayıcıları, TV prodüksiyon şirketleri ve mimarlar bulunmaktadır. Tamamen mobilyalı ofis süitleri ve kısa vadeli sözleşmeler ile hazır ofisler bu tür işler için idealdir.