Jinekomasti erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Kadın meme dokusunun erkeklerde oluşmasına Jinekomasti denilmektedir. Halk arasında meme büyümesi olarak ta bilinen Jinekomasti iki farklı türde karşımıza çıkıyor. Fizyolojik ve patolojik Jinekomasti erkekler için önemli bir estetik sorun olarak görülüyor.

Jinekomasti erkeklerde aşırı meme büyümesi olarak biliniyor. Kadın meme dokusuna yakın bir dokuya sahip olan erkek memeleri üç farklı evrede var oluyor. Erkeklerde oluşturmuş olduğu fiziksel deformasyon ruhsal anlamda çok büyük travmalara neden olabiliyor. Aynı zamanda sağlıkla ilgili bazı sorunlara da işaret edebiliyor.

Jinekomasti iki türde görülüyor. Bunlardan birisi fizyolojik Jinekomasti olurken diğeri patolojik Jinekomasti olarak adlandırılıyor.

Fizyolojik Jinekomasti nedir

Fizyolojik Jinekomasti tüm hastalık olgularının var olduğu ancak bunun altında yatan nedenlerde herhangi bir patolojik bulgunun bulunmadığı durumlara verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. Fizyolojik Jinekomasti yeni doğan erkek bebeklerde, ergenlik dönemlerinde ya da andropoz dönemlerinde olmak üzere üç farklı dönemde sıklıkla meydana gelebiliyor. Bu tür Jinekomasti hastalıkları genellikle yalancı Jinekomasti olarak biliniyor. Ve bir süre sonra kendiliğinden geçiyor.

Yeni doğanlarda anne sütü alan bebekler bu yolla yoğun östrojen hormonuna maruz kalabiliyor. Anne sütü ile yoğun östrojen hormonu alan erkek bebeklerde meme büyümesi meydana gelebiliyor.

Ergenlik döneminde hızlı gelişme sonucu hormonların salınımı da hızlı oluyor. Ve bu hızlı gelişim beraberinde Jinekomastiyi getirebiliyor.

  1. yaş erkeklerde özellikle andropoz dönemlerinde erkeklik hormonu seviyesi çok düşüyor. Bu düşüş yerini östrojen hormonu artışına bırakıyor. Ve ileri yaş erkeklerde memem büyüme sorunu ortaya çıkabiliyor.

Patolojik Jinekomasti nedir

Fizyolojik Jinekomasti üç dönemde karşımıza çıkabiliyor. Ve bunlar tamamen döneme bağlı olarak gelişiyor. Oysa patolojik Jinekomasti dönemi belli olmayan bir süreç oluyor. Onkolojik, metabolik ve endokrin gibi nedenlere bağlı olarak ilaç ile tetiklenen Jinekomastiye Patolojik Jinekomasti deniliyor.

Patolojik Jinekomasti fizyolojik Jinekomastiye göre daha sorunlu ve zor bir süreç olabiliyor. Üç farklı evrede seyredebiliyor. Ve tedavi olarak sadece ameliyat yapılabiliyor.

Patolojik Jinekomasti evreleri

Patolojik Jinekomasti üç farklı evrede seyrediyor. Birinci aşama olacak başlangıç evresi, ikincil evre ve üçüncül evre yani son evre olarak görülüyor. Evreler ilerledikçe hem fiziksel rahatsızlık boyutu artıyor, hem de tedavi süreci zorlaşıyor.

Birincil yani başlangıç evresinde çok hafif gözle görülebilen bir büyüklük meydana geliyor. kısa süreli ve bazen lokal anestezi ile yapılan ameliyatlarla çözülüyor. İkincil evrede sadece meme küçültme ihtiyacı duyuluyor. Üçüncü yani son evrede ise hem meme küçültme işlemi yapılırken hem de yoğun sarkma nedeni ile beraberinde farklı estetik operasyonlara ihtiyaç duyuluyor.

Tüm Jinekomasti süreçleri ve ameliyatları hakkında en doğru ve geniş bilgilendirmeler için Este Port merkezine başvurabilirsiniz. Op. Dr. Ali Mezdeği ile ön randevu oluşturabilirsiniz.