Google, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Türkiye dahil 3 ülkede reklamlar için ekstra ücret alacağını duyurdu. Türkiye, Avusturya ve Birleşik Krallık için geçerli olacak yeni düzenlemeler 1 Kasım tarihinden itibaren geçerli olacak. Google bu artışın sebebini ise yeni dijital vergiler olarak açıkladı.

Google, 1 Kasımda uygulamaya konulacak reklam harcamalarındaki ek vergi ve ödemeler ile dijital ajansları yakından ilgilendiren bu konuda bilgilendirme yaptı. Google’ın açıklamalarına göre Türkiye’de yayınlanan reklamlar için fatura ve ekstrelere %5 yasal işletim maliyeti uygulanırken, Avusturya için %5, Birleşik Krallık içinse %2’lik maliyet artışı uygulanacağını açıkladı.

Yasal İşlem Maliyeti Nedir?

Yasal işlem maliyeti, Türkiye’deki yasal süreçlere uyma zorunluluğu ile ortaya çıkan maliyettir. Yasal işlemlerdeki karmaşıklığın artması ile ortaya çıkan maliyet, Google’ın Türkiye dahil belirli ülkelerde reklam harcamalarını arttırması ile sonuçlanmıştır.

Ek maliyetler nasıl tahsil edilecek?

Yasal işlem maliyeti dahilindeki ücretleri kullanıcılar Googl Ads hesaplarının işlemler bölümünden takip edebilecektir. Aylık fatura veya otomatik ödeme yapan kullanıcılar için ek vergiler hesap bütçenize otomatikman ilave edilecek. Manuel ödeme yöntemi ile ilerleyen kullanıcılar içinse ek ücretler ödemenizin tamamı harcandıktan sonra alınacaktır. Örneğin Türkiye’de reklamlar için 100 TL’lik ödeme yaptıysanız hesap otomatikman %5 kesecek ve hesabınızda 95 TL’lik kredi bulunacaktır.

Türkiye’de yürürlüğe girecek ek vergi faturalandırmalar ile artacak olan reklam maliyetleri kısa sürede seo ajansı için popülaritenin artmasına sebep olacaktır.%18 KDV’ye ek %5 KDV ile artan maliyetler, reklamcılıktan optimizasyona geçişe ön ayak olacak, SEO odaklı çalışmaları da arttıracaktır. Dijital ajanslar bu süreci yakından takip etmeli, uygun stratejik hamleler ile ilerlemelidirler.