HABERDENİZLİ.COM

DEYYAD Başkanı İskender Doğan, MHP Genel Başkan Yardımcısı  Emin Haluk Ayhan’ı MHP  Genel Merkezi’nde ziyaret etti.  Yayıncıların yaşadığı sorunlar hakkında kapsamlı bir rapor hazırlayan Doğan, bu raporu Ayhan’a sundu.  Radyo ve televizyonların çok büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Ayhan, raporu değerlendirdikten sonra bu konuyu meclis gündemine taşıyacağını ifade etti. 
Özel Radyo ve televizyonların çok büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Doğan, “özel radyove televizyonlar Ekonomik sorunlarla boğuşmaktan kendilerini yenileme,teknolojik olarak cihazlarını değiştirme-geliştirme yapamıyor..Adeta bunalmış durumdayız. Siyasetçilerimizin yapılacak yasal düzenlemelerle yayıncı kuruluşları rahatlatmasını istiyoruz.Özellikle Yayınladığımız eserlerden,meslek birliklerinin telif baskısı nedeniyle  470 yayıncı kuruluş mahkemelik ”dedi.

DENİZLİ MEDYASININ SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

Denizli’de bulunan yerel medya Gazete-radyo-televizyonların ekonomik şartlardan çok fazla etkilendiğini ifade eden Doğan,  “Medyanın tek yaşam kaynağı  reklam-ilan ve abonedir. Ekonomik şartların  iyi olmadığı,esnaf-işadamlarının sıkıntılı günler yaşadığı günümüzde yerel medya ,yani bizler de bundan  etkilendik. ciddi krizleri yaşamaya başladık. Kurumlarımızda sürekli eleman çıkarıyoruz. Gazeteler için ciddi yatırımlar yaptık.Ama yapılan bu yatırımların karşılığı olarak halktan abone desteği  alamıyoruz. İnsanlar okumuyor, insanlar yerel gazete satın almıyor. Denizlimiz de ,Bundan  5 sene önce 30 civarında bulunan yerel gazetelerimiz şu an 5 tane günlük 1 tane haftalık gazeteye düşmüş durumdadır. Bunlar da ciddi sıkıntılarla boğuşuyor. Bugün kişi başına SGK pirimi 600 lira ,asgari ücret de 1400 liradır. Bizler bu ağır maliyetin altından kalkamayız. Bu nedenle ilimizdeki  Radyolar elemansız, yani paket yayınlara dönmüştür. Haftalık gazetelerde eleman çalıştıramaz konuma düştük.

İLAN VE REKLAMDA YÜZDE 18 KDV ORANI ÇOK YÜKSEKTİR

Reklam veil an bedellerinde KDV oranın çok yüksek olduğunu ifade eden Doğan,  “yüzde 18 KDV oranı çok yüksektir. Karşı firma bu yüksek KDV oranını görünce Fatura kesilmesini istemiyor. Bizlere aldığımız ilan-reklam rakamının içine alacak şekilde ‘dahil’ kesmemizi istiyor. Bu Radyolar-Gazeteler  için çok büyük darbedir.” dedi. 

TELİF BEDELİ ÇOK YÜKSEK

Radyolar ve televizyonların dinlettikleri  eserler için 7 tane meslek birliğiyle her sene mahkemelik olduğunu ifade eden Doğan,  “Şu an 480 tane yayıncı kuruluş meslek birlikleriyle mahkemeliktir. Radyocular ve televizyoncular sürekli mahkeme koridorlarındadır. Denizlimizİn başta değerli bakanı  ve milletvekillerimiz ,birlikte hareket ederek,Radyo ve televizyonların  meslek birlikleriyle yaşadıkları sorunun kökten çözümü için aktif rol üstlenmenizi rica ediyoruz. Bu konuda kültür ve turizm bakanı ile yeni bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Teklifimiz  Biz yayıncı kuruluşlar  RTÜK’e  her ay beyanname veriyoruz. RTÜK beyannamesi ile ödediğimiz aylık reklam gelirleri payına  yüzde  2 ilave yaparak, meslek birliklerine RTÜK aracılığıyla dağıtılarak telif sorunumuzun çözülmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.