Bulldog ırkı sevimli dostlarımız dış görünüş olarak son derece ekşi yüzlü ve agresif olduğu düşünülen bir ırktır. Fakat bunun tam aksine son derece dost canlısı ve sahiplerine karşı sevgi dolu bir ırktır. Aynı zamanda isminde söylendiği gibi Fransa kökenli bir ırk olmayıp esasen İngiliz kökenli bir ırktır. Fakat popülerlik kazandığı yer olarak Fransa bilindiği için ismi kayıtlara Fransız Bulldog olarak geçmiştir.

Özellikle yüz ifadesi ile popülerlik kazanmış olan bu sevimli dostumuz kaslı fakat ufak bir dış görünüşe sahiptir. Yarasa benzeri kulak yapısı ve ekşi yüz ifadesiyle pek çok kişinin beğenisini kazanmış bir köpek ırkıdır.

Sevimli dostumuzun sahipler açısından en çok beğenilen özelliği evine çok bağlı bir ırk olmasıdır. Sevdikleriyle ve ailesiyle kucaklaşmaktan ve oyun oynamaktan son derece keyif alan sevimli dostumuz yalnız kalmaktan hoşlanmamaktadır. Bu özelliği ile zaman zaman sahiplerini zor durumda bırakabilen bu ırkın hafif yapısı sayesinde sahipleriyle her türlü seyahate çıkabilmektedir. Maksimum 12 – 13 kg ağrılığında bulunan bu ırkın kolay taşınma özelliği yalnız kalamama dezavantajını ortadan kaldırmaktadır.

 French Bulldog Genel Özellikleri

French Bulldog ırkı sevimli dostlarımızın en belirgin özelliği sahiplerine olan sadakatidir. Bu özelliği dolayısıyla sahiplerinin sadakat özelliğini yerleştirebilmesi adına yavru yaşlardan itibaren eğitmesi gerekmektedir. Sahibine son derece bağlı olan sevimli dostlarımız sahiplerinin evden ayrılması durumunda yalnız kalmak istememektedir.

Sevimli dostlarımızın bir diğer özelliği ise ilgiden ve oyundan çok hoşlanmasıdır. Bu sebeple iyi eğitilmiş bir French Bulldog yavru hem yetişkinler için hem de çocuklar için çok iyi bir oyun arkadaşı olabilmektedir. Fakat 3 yaş altı çocuklar için sevimli dostlarımız ile teması sırasında dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Ani hareketler olduğu takdirde sevimli dostumuz kendini koruma amaçlı tepki verebilmektedir. Bu tepkiler ise küçük çocuklar için bir travma durumu yaratabilmektedir.

Son derece uyumlu bir yapıya sahip olan sevimli dostlarımız eğitimleri sırasında sahiplerine her türlü kolaylığı sağlayabilmektedir. Fakat sahip olduğu inatçı genler sayesinde zaman zaman sahibini uğraştırabilmektedir. Bu sebeple Bulldog sahibi olmak isteyen kişilerin sevimli dostlarımızı yavruluk döneminden itibaren eğitmeleri tavsiye edilmektedir.

French Bulldog'un Kötü Yönleri

Doğanın bir kanunu olarak her canlının bir iyi bir de kötü yönü bulunmaktadır. Bir canlı sahiplenmek isteyen kişilerin de sahipleneceği canlının iyi yönlerini de kötü yönlerini de öğrenmesi gerekmektedir.

·         Bulldog ırkı sevimli dostlarımızın bilinen kötü yönlerinden bir tanesi iyi eğitilmediği takdirde sahibine liderlik taslamasıdır. Bu sebeple sevimli dostumuzun eğitiminde en çok dikkat edilmesi gereken unsur itaat eğitimidir. Bu sebeple sevimli dostumuza kimin lider olduğu öğretilmelidir.

·         Aynı zamanda sahipler için zorlayıcı olabilen bir unsurda sevimli dostumuzun yalnızlıktan hoşlanmamasıdır. Sahiplerinin evden ayrılma durumlarında onlarla gitmek isteyen sevimli dostumuz evde yalnız kalmayı kabullenmemektedir.

·         Kısa ağız yapısı sebebiyle solunumda güçlük çeken sevimli dostumuz zaman zaman hırıldamaktadır. Bu da bazen sahipler açısından rahatsızlık hissi uyandırabilmektedir.

French Bulldog saldırır mı?

Fransız Bulldog cinsi sevimli dostlarımızın ekşi surat yapısı ve güçlü fiziği ile genellikle saldırgan bir ırk olduğu düşünülmektedir. Fakat bunun tam aksine sevimli yavrumuz son derece uysal ve sakin bir ırktır. Saldırmanın aksine havlama eğilimi dahi bulunmayan bu ırk iletişim konusunda çok yetenekli bir ırktır.

Ancak her canlıda olduğu gibi tehlike sezme durumunda kendini savunma iç güdüsüne sahip olan sevimli dostumuza saldırgan bir tutum sergilendiğinde kendisini savunabileceğinin de bilinmesi gerekmektedir. Bu sebeple Bulldog ırkı sevimli dostlarımıza saldırgan değil de sevecen tutumlarla yaklaşılması tavsiye edilmektedir.

Sevecen tutumlar karşısında son derece mutlu tepkiler veren sevimli dostumuz ilgiden önemli ölçüde hoşlanmaktadır. Bu sebeple sevimli dostumuzu sahiplenecek olan kişilerin bu ilgiyi ona verebileceklerinden emin olmaları gerekmektedir.

French Bulldog Irkı Zeki mi?

Dış görünüşü itibariyle son derece mutsuz ve agresif bir görüntüye sahip olan sevimli dostumuz aslında oyundan ve ilgiden son derece keyif almaktadır. Bu sebeple sahibinin eğitim yoluyla öğrettiği her türlü oyunu kolaylıkla öğrenebilen sevimli dostumuz son derece zekidir.

Sahibi ile pek çok farklı aktiviteyi yapabilen sevimli dostumuzun hassas kemik yapısı sebebiyle atlamalı oyunlar oynamaması tavsiye edilmektedir. Bunun en temel sebebi diz kapağı çıkması gibi sorunların önüne geçilmek istenmesidir.

Fransız Bulldog ırkının sahiplerine sadık yapısı sebebiyle zaman zaman sahipleri için tehlike hissederek havladıkları da görülmektedir. Bu örnek de sevimli dostlarımızın gelişmiş zekalarına bir kanıt olarak gösterilebilmektedir.

Fransız Bulldoglarda Görülen Hastalıklar Nelerdir?

French Bulldog yavru sahiplenen kişilerin sevimli dostlarımızın yaşamı hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu tip küçük köpek ırklarının mutlu bir yaşam sürmesi için beslenme ve sağlığına son derece özen gösterilmelidir. Bu sebeple sevimli dostlarımızın sahiplerinin onların karşılaştıkları kronik rahatsızlıklar hakkında önden bilgili olmaları French Bulldog bakımı konusunda ellerini oldukça rahatlatacaktır.

Bulldog ırkı sevimli dostlarımızda en çok görülen hastalık düz ağız yapısına bağlı olarak ortaya çıkan solunum rahatsızlıkları. Bu rahatsızlık özellikle fazla kilolarda bulunan sevimli dostlarımızda sıcak havalarda meydana gelmektedir. Bu rahatsızlığa yakalanmamaları adına her zaman oda sıcaklığında yaşamaları tavsiye edilmektedir.

Aynı zamanda küçük köpek ırklarının hemen hemen hepsinde görülen diz kapağı çıkması sorunu Bulldog ırkı sevimli dostlarımızda da görülmektedir. Yine bu rahatsızlık da yüksek kilolara çıkmış sevimli dostlarımızda daha çok gözlemlenmektedir.

Her köpekte görülebilecek eksik temizlik bakımlarına bağlı deri sorunları da yine bu ırktaki sevimli dostlarımızda gözlemlenebilmektedir. Bu sebeple sahiplerin temizliğe son derece önem vermesi gerekmektedir.

Fransız Bulldoglarda Yaşam Koşulları Nelerdir?

Fransız Bulldoglar’ın yaşam koşulları için bilinmesi gereken en temel kural oda sıcaklığında yaşaması gerektiğidir. Surat yapısı sebebiyle solunum güçlüğü çekebilen sevimli dostumuz için yüksek sıcaklıklar son derece tehlikeli olabilmektedir. Bu sebeple sevimli dostumuzun yüksek sıcaklıklarda yaşaması kesinlikle tavsiye edilmez.

Aynı zamanda solunum güçlüğü çekebilen sevimli dostumuzun yüksek tempolu egzersizler yapması da kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi de yine sevimli dostumuzun solunumda yaşama potansiyeli olan rahatsızlıklardır.

Fazla hareketi sevmeyen sevimli dostumuz genel olarak ev içinde yapılan aktivitelerden hoşlanmaktadır. Bu sebeple sahiplerinin ev ortamında onlar için yaratabileceği bir oyun alanı onları hem mutlu edecek hem de gerekli enerjiyi atmalarını sağlayacaktır.

Sevimli dostlarımızın kilosuna dikkat edilmesi de rahat yaşaması için son derece önemlidir. Bu sebeple sahiplerinin bu konuda bir uzman yardımı alarak beslenme programı edinmesi tavsiye edilmektedir.

French Bulldog Soğuğa Dayanıklı mı?

Her canlıda olduğu gibi French Bulldog özellikleri de bu ırkın belirli sıcaklık değerleri arasında yaşamasına imkân sağlamaktadır. Bu sıcaklık değeri Bulldog ırkı sevimli dostlarımız için oda sıcaklığı olarak belirlenmiştir.

Oda sıcaklığının üstündeki sıcaklıklara maruz kalan sevimli dostumuzun solunum rahatsızlığı çektiği gözlemlenmiştir. Bu rahatsızlık sevimli dostumuzun horlamasına, daha fazla maruz kalmaya devam ettiği takdirde ise çok ciddi problemlere yol açmaktadır.

Oda sıcaklığının altındaki sıcaklıklara maruz kalan sevimli dostlarımızın ise üşüme sonucu ölüme kadar giden sıkıntılarla karşılaşabileceği gözlemlenmiştir. Özellikle French Bulldog gibi tek katmanlı tüy yapısına sahip sevimli dostlarımız için bu problem daha kolay ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple Bulldog ırkı için ideal sıcaklık değerleri oda sıcaklığı olarak belirlenmiştir.

Fransız Bulldog yavruları kaç kez beslenmeli?

Bulldog ırkı sevimli dostlarımız için dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi de kilodur. Yüksek kilolara çıkıldığında sevimli dostlarımızın hem solunum hem de diz kapağı çıkması gibi problemlerle karşı karşıya kalabildiği gözlemlenmektedir.

Bu ırktaki sevimli yavruların ortalama olarak günde iki öğün beslenmesi tavsiye edilmektedir. Zaman zaman bu sıklık günde 3 öğün veya günde 1 öğün olarak değiştirilebilse de en uygun olarak tavsiye edilen sıklık günde 2 öğündür.

Sevimli dostlarımızın beslenmesi konusunda ise her küçük köpek ırkında olduğu gibi dikkatli davranılması gerektiği bilinmelidir. Hatta pek çok Bulldog sahibi beslenme programlarını uzman veterinerlerden almaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

- French Bulldog ne sever?

Özellikle sosyal bir köpek olduğu bilinen sevimli dostumuzun yapmaktan en çok hoşlandığı şey çocuklarla ve hayvanlarla oyun oynamaktır. Kedilerle de iyi anlaştığı bilinen sevimli dostumuzun fazla hareket içermeyen sakin aktivitelerden son derece keyif aldığı ve başarılı olduğu bilinmektedir.

- Fransız Bulldog ömrü ne kadardır?

Sevimli dostumuzun ömrü ortalama olarak 10 – 14 yıl olarak gözlemlenmiştir. Fakat bu sürenin hiçbir zaman bir kesinlik değeri taşımadığı bilinmelidir. Genel olarak canlıların ömrü yaşadığı hayat koşullarına, sağlık durumlarına, strese ve mutluluğa bağlı olarak değişmektedir. Sevimli dostumuza rahat edeceği bir yaşantı sunulduğunda çok uzun süreler ailesine dostluk edebileceği bilinmektedir.

- Fransız Bulldog ne kadar yer?

Fransız Bulldog ırkı sevimli dostlarımızın günde 2 öğün yemek yediği bilinmektedir. Ayrıca bu öğün ideal olarak görülmekteyken bu öğün sayısının üstüne çıkılması sevimli dostumuzun kilo almasına, dolayısıyla sağlık sorunlarına yol açılmasına sebep olabilmektedir.

- Fransız Bulldog nasıl eğitilir?

Fransız Bulldog eğitimi açısından en önemli unsur erken yaşlarda eğitimine başlanmasıdır. Fransız Bulldog için 1. Yaş yetişkinliğe erişmiş bir yaş demektir. Bu sebeple sevimli dostlarımızın ilk yaşına girmeden eğitiminin tamamlanması gerekmektedir.

Sevimli dostlarımızın özgürlüğüne düşkün yapısı sebebiyle itaat eğitimlerine ağırlık verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde sevimli dostlarımızın söz dinlemeyen bir yapıya bürünebileceği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda ödül mamaları ve övgü gibi uygulamalar sevimli dostumuzun eğitiminde son derece olumlu sonuçlar verebilmektedir.

-Fransız Bulldog Fiyatları Nedir?

French Bulldog fiyatları genellikle yaşına ve sağlık durumuna göre değişmektedir. Fakat ortalama olarak 2.000 ile 30.000 TL aralığında değişken bir fiyat skalasına sahiptir.

Sonuç

Her canlıda olduğu gibi sevimli dostumuzun da ilgi çekici yönleri ve olumsuz yönleri mevcuttur. Bu olumsuz yönler zaman zaman can sıkıcı olsa da zaman zaman tahammül edilebilir düzeylerde olabilmektedir. Bulldog ırkı bir sevimli dost sahiplenmek isteyen kişilerin karar vermesi adına sevimli dostumuzun olumlu ve olumsuz yönleri şu şekilde sıralanabilir;

Artıları

·         Son derece zeki bir ırktır.

·         Eğitimi itaat eğitimi haricinde çok kolaydır.

·         Sahiplerine son derece bağlı bir ırktır.

·         Fazla tüylü bir ırk olmadığından tüy dökme sorunu kısıtlıdır.

·         Küçük çocuklarla iletişimi kuvvetlidir.

·         Egzersiz ihtiyacı çok fazla zaman almamaktadır.

Eksileri

·         Evde yalnız kalmayı sevmezler.

·         Sıcaklık hassasiyetleri çok yüksektir.

·         Beslenme programları hassastır.

·         Zaman zaman havlama atakları geçirebilmektedir.