Denizli'de 13 ilçede üretilmekte olan tütünle ilgili Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi Müdürlüğü'nden açıklama geldi. 

Yapılan yazılı açıklamaya göre, "Denizli tütün üretimi bakımından elverişli toprak ve iklim özelliklerine sahiptir. Bilinen ikiyüz yıllık bir üretimi olan tütünün Denizli'nin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşantısına katkıları büyük olmuştur. Acıpayam, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Buldan, Çameli, Çivril, Güney, Kale, Tavas, Bozkurt, Pamukkale ve Serinhisar olmak üzere 13 ilçede tütün üretilmektedir. Tavas, Kale, Acıpayam ve Beyağaç İlçelerinde Denizli tütün üretiminin yaklaşık %80’ni yapılmaktadır. Önceki yıllarda tütün üretimine alternatif olarak kekik, lavanta ve adaçayı gibi ıtri ve tıbbi bitkiler ile son yıllarda çerezlik ayçiçeğinin tütün üretim alanlarına girmesiyle her geçen yıl tütün üretici sayısı ve üretim alanlarında azalmalar olmaktadır. Buna rağmen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılı Bitkisel Üretim İstatistiklerine göre tütün üretiminde Denizli ikinci durumdadır. Türkiye’de üretilen 79.081 ton tütünün 13.543 tonu Denizli’de üretilmiştir. 2020 yılında en fazla tütün üretimi yapılan il 17.301 ton ile Adıyaman olurken, üçüncü 13.489 ton ile Manisa olmuştur." ifadeleri kullanıldı.

Tütün, 4733 sayılı Tütün Kanununa göre 2002 yılından bu yana yazılı sözleşme esasına göre üretildiğini belirtilen tütünün 2021 yılında Denizli’de Tarım ve Orman Bakanlığımız Tütün ve Alkol Daire Başkanlığından (TADB) “Tütün Ticareti Yetki Belgesi” olan 9 tütün şirketin sözleşme yaptığı ifade edildi. 

Tütün şirketleri üretim döneminde üreticilere avans ödemesi yapıp, üretimin takibini yaptığı, sözleşmelerin fiyat ve özel şartlar bölümü şirketler tarafından belirlendiği, 7 kalite değeri üzerinden yapılan sözleşmelerde, 1. kalite fiyatının bazı şirketlerde kilogramı 31,50 TL, bazılarında ise 30,80 TL olarak yer aldığı belirtildi.  


Yapılan açıklamada Denizli'nin gayrisafi üretim değerlerine göre tütünün 6. sırada yer aldığı, İl ekonomisine 2021 yılında 400 milyon TL gelir sağlayacağının tahmin edildiği belirtildi. 

Denizli Tütün Üretiminde Türkiye İkincisi

Denizli Tütün Üretiminde Türkiye İkincisi

Denizli Tütün Üretiminde Türkiye İkincisi

Denizli Tütün Üretiminde Türkiye İkincisi

Denizli Tütün Üretiminde Türkiye İkincisi