Makine Yüksek Mühendisi Ali Pala ve Endüstri Mühendisi Fuad Almeman’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, Meclis Üyeleri ile DSO üyelerinin yanı sıra, sanayiciler ve iş insanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, “ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, enerji yönetimindeki mevcut ulusal ve yerel standartların üzerine inşa edilmiş en son ve en iyi uygulamaları temsil eder. Bu standart uzun yıllar zarfında, 60’tan fazla ülkeden enerji yönetimi konusundaki uzmanların bir araya gelerek oluşturdukları bir çerçevedir. Bu sistemin oluşumu firmalar ve kuruluşlar için her şeyden önce çevre ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesini güvence altına alır ve 'çevre dostu' kurumsal imajın pekiştirilmesine katkı sağlar. Diğer bir faydası da enerji maliyetlerinin azaltılması ve rekabet gücünün artırılmasıdır. Daha temiz bir çalışma ortamı sağlanırken, sera gazı salınımını düşürerek firmanın küresel ısınmaya katkısı da azaltılmış olur. Özellikle endüstriyel tesisler ve fabrikalarda enerji tüketimi üretim maliyetleri içindeki en önemli kalemdir. Bunun için mutlaka uzmanlarla çalışılarak verimliliği arttırıcı yatırımlar yapılmalıdır.” diye konuştu. 

Söz konusu nedenlerle enerji verimliliği sürdürülebilir kalkınmanın olmazsa olmazıdır diyen Kasapoğlu, “Çünkü enerji ile ilgili gerçekleşecek her türlü olumlu ya da olumsuz gelişme sürdürülebilir kalkınmanın odak noktasını oluşturan insan ve çevre faktörünü etkilemektedir. Bu nedenle daha fazla üretip tüketmektense üretim ve tüketim safhasında verimliliği arttırmak, ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan pozitif katkılar sağlayacaktır. Dünyada, özellikle Avrupa’da hissedilen enerji krizi nedeniyle enerji verimliliğine odaklanılması önem arz etmektedir. Denizli Sanayi Odası olarak; sürdürülebilirlik, enerji ve çevre konularındaki farkındalığın artması için, bu tür toplantıların çok önemli olduğunu düşünüyor, gerçekleşmesi için de gereken tüm desteği vermeye devam ediyoruz.” dedi.

Enerji krizi ve karbon emisyonu salınımında kriz yönetimi konularının ele alındığı toplantıda Makine Yüksek Mühendisi Ali Pala, ISO 50001’Enerji Yönetim Sisteminin faydalarına değinerek, kurulum aşamalarını anlattı. Enerji yönetim sisteminin belgelendirme süreçleri hakkında bir sunum yapan Endüstri Mühendisi Fuad Almeman ise ISO 50001 standardına ait güncel bilgiler aktardı.

dso-8dso1